Smoothie mango-kokosowe z migdałami


kategoria: deser
tagi: borówki, figi, kiwi, kokos, Kresto, maliny, mandarynka, mango, migdały, mleczko kokosowe, mleko kokosowe, orzechy, physalis, pomarańcza, smoothie, truskawki, VOG, wegańskie, wegetariańskie, wiórki kokosowe
autor: Joanna Komorowska

Taki deser (czy śniadanie) to jest coś, czego nie zapomnicie długo. Tylko chwila pracy, a efekt „wow!”. Jest tylko jeden warunek: mango musi być bardzo dojrzałe. Oczywiście koktajl można przelać do bidonu i zabrać ze sobą do szkoły/pracy, ale najlepszy jest lekko schłodzony.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia smoothie mango-kokosowego z migdałami

Składniki (2 porcje)

Dodatki

  • maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone)
  • kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis, figi
  • słupki migdałów
  • wiórki kokosowe

Fotografia smoothie mango-kokosowego z migdałami

Wykonanie

  1. Mango dokładnie umyj pod bieżącą gorącą wodą. Obierz ze skórki.
  2. Mango odkrój od pestki i przełóż do blendera. Im dojrzalsze mango, tym koktajl będzie słodszy. Nie używamy cukru ani innych zamienników.
  3. Dołóż do blendera wiórki kokosowe oraz migdały.
  4. Na koniec przelej mleczko kokosowe, śmietankę raczej trzeba wyjąć łyżeczką.
  5. Całość zmiksuj. Powinien wyjść stosunkowo gęsty koktajl. Jeżeli jest za gęsty, to możesz dodać mleka kokosowego.
  6. Przelej gotowe smoothie do pucharków lub kielichów, ozdób ulubionymi owocami.
  7. Smoothie najsmaczniejsze jest lekko schłodzone. Uzyskamy to przechowując mango i mleczko przez noc w lodówce, przed przygotowaniem.

Smacznego!

Fotografia smoothie mango-kokosowego z migdałami

comments powered by Disqus