Smoothie mango-kokosowe z migdałami
2 kwietnia 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Taki deser (czy śniadanie) to jest coś, czego nie zapomnicie długo. Tylko chwila pracy, a efekt „wow!”. Jest tylko jeden warunek: mango musi być bardzo dojrzałe. Oczywiście koktajl można przelać do bidonu i zabrać ze sobą do szkoły/pracy, ale najlepszy jest lekko schłodzony.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Składniki (2 porcje)
- 1 duże lub 2 małe bardzo dojrzałe owoce mango (około 600 g)
- 400 ml mleczka kokosowego (w puszce) wraz ze śmietanką
- 4 łyżki wiórków kokosowych Kresto
- 3 łyżki migdałów w słupkach Kresto
- mleko kokosowe (przeważnie w kartonach 1-litrowych), opcjonalnie
Dodatki
- maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone)
- kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis, figi
- słupki migdałów
- wiórki kokosowe
Wykonanie
- Mango dokładnie umyj pod bieżącą gorącą wodą. Obierz ze skórki.
- Mango odkrój od pestki i przełóż do blendera. Im dojrzalsze mango, tym koktajl będzie słodszy. Nie używamy cukru ani innych zamienników.
- Dołóż do blendera wiórki kokosowe oraz migdały.
- Na koniec przelej mleczko kokosowe, śmietankę raczej trzeba wyjąć łyżeczką.
- Całość zmiksuj. Powinien wyjść stosunkowo gęsty koktajl. Jeżeli jest za gęsty, to możesz dodać mleka kokosowego.
- Przelej gotowe smoothie do pucharków lub kielichów, ozdób ulubionymi owocami.
- Smoothie najsmaczniejsze jest lekko schłodzone. Uzyskamy to przechowując mango i mleczko przez noc w lodówce, przed przygotowaniem.
Smacznego!