Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą


kategoria: obiad
tagi: bazylia, Beach Flower, cebula, czosnek, fasola, gouda, Happy Frucht, kapary, kumin, mozzarella, papryka ostra, papryka słodka, pomidory, Rapso, ser żółty, tortilla, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś proponuję szybki obiad. Tortille pełnoziarniste z bogatym, zbilansowanym nadzieniem. Ich przygotowanie dla 4‑osobowej rodziny to mniej niż 20 minut. Warto pamiętać o tym, że gdy podgrzewamy je na patelni, to należy od razu je napełnić, gdyż ciasto szybko twardnieje i się kruszy. Oczywiście takie tortille sprawdzają się nie tylko na obiad, ale też jako przekąska, albo danie do szkoły/pracy. Gdy przygotowuję takie tortille córkom do szkoły, niektórzy współuczniowie są szczerze zaskoczeni wcinając drożdżówkę czy pączka… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Beach Flower i Happy Frucht.

Fotografia tortilli z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą

Składniki (4 tortille pełnoziarniste)

Fotografia tortilli z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą

Wykonanie

  1. Pomidory zmiksuj. Cebulę drobno pokrój. Dodaj łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę, kumin, starty lub drobno pokrojony czosnek i smaż całość 2–3 minut cały czas mieszając, zredukuj sos na odpowiednią gęstość. Na koniec dodaj drobno pokrojoną lub poszarpaną świeżą bazylię, całość wymieszaj i wyłącz ogień.
  2. Fasolę i kapary odcedź.
  3. Kulki mozzarelli pokrój w plastry, ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  4. Pierwszą tortillę podpiecz na patelni z obu stron, po ściągnięciu z patelni wyłóż ¼ składników (nie centralnie, na brzegu) i zwiń, tak jak zaleca producent.
  5. Dopiero teraz podpiekaj kolejną (ciasto szybko twardnieje i się kruszy) i postępuj z nią tak samo. Pozostałe dwie przygotuj tak samo.
  6. Przełóż gotowe tortille do nagrzanego do 80°C piekarnika i po pogrzaniu oraz delikatnym roztopieniu sera możesz danie serwować.
  7. Sos podaj w oddzielnych miseczkach lub posmaruj nim tortille przed ułożeniem składników.

Smacznego!

Fotografia tortilli z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą

comments powered by Disqus