Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozzarellą
3 kwietnia 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Dziś proponuję szybki obiad. Tortille pełnoziarniste z bogatym, zbilansowanym nadzieniem. Ich przygotowanie dla 4‑osobowej rodziny to mniej niż 20 minut. Warto pamiętać o tym, że gdy podgrzewamy je na patelni, to należy od razu je napełnić, gdyż ciasto szybko twardnieje i się kruszy. Oczywiście takie tortille sprawdzają się nie tylko na obiad, ale też jako przekąska, albo danie do szkoły/pracy. Gdy przygotowuję takie tortille córkom do szkoły, niektórzy współuczniowie są szczerze zaskoczeni wcinając drożdżówkę czy pączka… ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Beach Flower i Happy Frucht.
Składniki (4 tortille pełnoziarniste)
- puszka czerwonej fasoli Happy Frucht
- 1 słoiczek kaparów hiszpańskich Beach Flower
- 1 i ½ puszki pomidorów w całości Happy Frucht
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- doniczka świeżej bazylli
- ⅓–½ łyżeczki kuminu (ilość według własnych preferencji)
- czerwona papryka słodka (3–4 łyżki)
- ½ łyżeczki papryki czerwonej ostrej (lub ilość według własnych preferencji)
- 1 łyżka oleju Rapso
- 3 kulki sera mozzarella
- 400 g sera żółtego, np. goudy
- sól, pieprz
Wykonanie
- Pomidory zmiksuj. Cebulę drobno pokrój. Dodaj łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj paprykę, kumin, starty lub drobno pokrojony czosnek i smaż całość 2–3 minut cały czas mieszając, zredukuj sos na odpowiednią gęstość. Na koniec dodaj drobno pokrojoną lub poszarpaną świeżą bazylię, całość wymieszaj i wyłącz ogień.
- Fasolę i kapary odcedź.
- Kulki mozzarelli pokrój w plastry, ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Pierwszą tortillę podpiecz na patelni z obu stron, po ściągnięciu z patelni wyłóż ¼ składników (nie centralnie, na brzegu) i zwiń, tak jak zaleca producent.
- Dopiero teraz podpiekaj kolejną (ciasto szybko twardnieje i się kruszy) i postępuj z nią tak samo. Pozostałe dwie przygotuj tak samo.
- Przełóż gotowe tortille do nagrzanego do 80°C piekarnika i po pogrzaniu oraz delikatnym roztopieniu sera możesz danie serwować.
- Sos podaj w oddzielnych miseczkach lub posmaruj nim tortille przed ułożeniem składników.
Smacznego!