Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem
4 kwietnia 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Klasyk: zupa ogórkowa, jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Nie mogło zabraknąć też jej u nas. Ugotowana jest w zasadzie w sposób tradycyjny, o ile można powiedzieć, że jest tylko jeden jedyny przepis na tę zupę. Każda gospodyni ma przecież swoje triki, aby zupa była jak najsmaczniejsza i dopasowana do gustów rodziny. Zapraszam na mój wariant, podany tym razem z makaronem (moja rodzina to makaronożercy). Tu sprawdzą się grubsze formy, takie jak zaproponowane poniżej sprężynki marki Il Conte di Roma.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso oraz Il Conte di Roma.
Składniki (4 porcje)
- 4 podudzia kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ⅙ selera
- 15 cm białej części pora
- olej Rapso
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu czarnego
- 1 łyżka masła
- ½ kg ogórków kiszonych (i najlepiej woda spod nich, aby zakwasić zupę)
- makaron Il Conte di Roma
- śmietana (opcjonalnie)
- zioła według gustu
- sól, pieprz
- mrożony lub świeży lubczyk (opcjonalnie)
Wykonanie
- Kurczaka umyj, zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny.
- Dodaj przyprawy (liście, ziele i pieprz).
- Całość gotuj ok. 1 godziny.
- W tym czasie ogórki albo zetrzyj, albo pokrój, jak lubisz.
- Rozgrzej patelnię, dodaj masło, ogórki i smaż całość ok. 5 minut.
- Warzywa obierz i pokrój według uznania.
- Na patelnię wlej 3 łyżki oleju Rapso, dodaj warzywa i często mieszając podsmaż przez ok. 5–7 minut.
- Jeśli używasz lubczyku, dodaj go teraz do wywaru. Zagotuj i gotuj 2 minuty. Całość przecedź.
- Do powstałego wywaru dodaj warzywa i uzupełnij ewentualnie wrzątkiem. Gotuj 7–10 minut, według uznania.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.
- Zupę podawaj z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma.
- Jeżeli zupę chcesz podać zaraz po jej przygotowaniu, to makaron możesz ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. Jeśli zamierzasz zjeść później, to lepiej ugotować go oddzielnie, aby nie rozmiękł.
Smacznego!