Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem


kategoria: zupa
tagi: Il Conte di Roma, kurczak, lubczyk, makaron, marchewka, ogórek kiszony, pietruszka, por, Rapso, seler, śmietana, VOG, zioła, zupa
autor: Joanna Komorowska

Klasyk: zupa ogórkowa, jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Nie mogło zabraknąć też jej u nas. Ugotowana jest w zasadzie w sposób tradycyjny, o ile można powiedzieć, że jest tylko jeden jedyny przepis na tę zupę. Każda gospodyni ma przecież swoje triki, aby zupa była jak najsmaczniejsza i dopasowana do gustów rodziny. Zapraszam na mój wariant, podany tym razem z makaronem (moja rodzina to makaronożercy). Tu sprawdzą się grubsze formy, takie jak zaproponowane poniżej sprężynki marki Il Conte di Roma.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso oraz Il Conte di Roma.

Fotografia zupy ogórkowej z warzywami i makaronem

Składniki (4 porcje)

  • 4 podudzia kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ⅙ selera
  • 15 cm białej części pora
  • olej Rapso
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu czarnego
  • 1 łyżka masła
  • ½ kg ogórków kiszonych (i najlepiej woda spod nich, aby zakwasić zupę)
  • makaron Il Conte di Roma
  • śmietana (opcjonalnie)
  • zioła według gustu
  • sól, pieprz
  • mrożony lub świeży lubczyk (opcjonalnie)

Fotografia zupy ogórkowej z warzywami i makaronem

Wykonanie

  1. Kurczaka umyj, zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny.
  2. Dodaj przyprawy (liście, ziele i pieprz).
  3. Całość gotuj ok. 1 godziny.
  4. W tym czasie ogórki albo zetrzyj, albo pokrój, jak lubisz.
  5. Rozgrzej patelnię, dodaj masło, ogórki i smaż całość ok. 5 minut.
  6. Warzywa obierz i pokrój według uznania.
  7. Na patelnię wlej 3 łyżki oleju Rapso, dodaj warzywa i często mieszając podsmaż przez ok. 5–7 minut.
  8. Jeśli używasz lubczyku, dodaj go teraz do wywaru. Zagotuj i gotuj 2 minuty. Całość przecedź.
  9. Do powstałego wywaru dodaj warzywa i uzupełnij ewentualnie wrzątkiem. Gotuj 7–10 minut, według uznania.
  10. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.
  11. Zupę podawaj z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma.
  12. Jeżeli zupę chcesz podać zaraz po jej przygotowaniu, to makaron możesz ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. Jeśli zamierzasz zjeść później, to lepiej ugotować go oddzielnie, aby nie rozmiękł.

Smacznego!

Fotografia zupy ogórkowej z warzywami i makaronem

comments powered by Disqus