Wielkanocna babka kokosowa


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, cukier puder, cytryna, deser, jajka, Kresto, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, maliny, orzechy, Rapso, skórka cytrynowa, truskawki, VOG, wanilia, wegetariańskie, Wielkanoc, wiórki kokosowe
autor: Joanna Komorowska

Bardzo łatwa do przygotowania kokosowa babka, z niewielką ilością składników. Tradycyjna babka drożdżowa, nieodłącznie kojarząca się ze świętami Wielkiej Nocy, coraz częściej jest zastępowana przez nowsze jej formy. Ja proponuję wariant kokosowy. Do przygotowania najłatwiej jest użyć miksera i dodawać stopniowo poszczególne produkty. Kwestia samego podania to sprawa indywidualna. Każdy lubi inaczej. Ja proponuję dodatkowo nawilżyć luźne i delikatne ciasto babki. Zachęcam do wypróbowania moich sposobów na podanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Kresto oraz BackMit.

Fotografia wielkanocnej babki kokosowej

Składniki

(forma z kominem o średnicy 25–27 cm)

  • 5 jajek L
  • 170 ml oleju Rapso
  • 1 i ½ szklanki wiórków kokosowych Kresto
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy lub pestki z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju do posmarowania formy
  • bułka tarta, otręby owsiane lub mielone orzechy do wysypania formy (np. BackMit)

Dodatkowo na wierzch

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 kropelka różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
  • maliny

Polewa

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru

Fotografia wielkanocnej babki kokosowej

Wykonanie

  1. Jajka przełóż do misy miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii i miksuj do uzyskania białego kremu, bez grudek cukru (10–12 minut).
  2. W międzyczasie włącz piekarnik na 165°C (góra-dół, bez termoobiegu), posmaruj formę olejem i wysyp posypką.
  3. Do drugiej miski przesyp mąki (przesiewając je), wiórki kokosowe, dodaj proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj.
  4. Wyciągnij misę z ubitymi jajkami z miksera i dodaj do niej mieszankę mąk i wiórków, olej i wszystko delikatnie szpatułką (najlepiej silikonową) dokładnie wymieszaj.
  5. Wyłóż ciasto do przygotowanej formy i piecz ok. 35–40 minut, sprawdzając upieczenie patyczkiem.
  6. Upieczone ciasto ostudź na kratce.
  7. Przygotuj lukier, polej nim babkę, po zastygnięciu posyp cukrem pudrem oraz ozdób np. malinami.
  8. Przygotuj polewę. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki. Dodaj do garnka wraz z cukrem i 2 łyżkami wody. Gotuj 5–7 minut. Polewą polewaj ciasto już ułożone na talerzach.

Smacznego!

Fotografia wielkanocnej babki kokosowej

comments powered by Disqus