Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym


kategoria: Wielkanoc
tagi: chrzan, jajka, kiełki, koperek, Krakus, rzodkiewka, serek twarogowy, wegetariańskie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Wiosna już na dobre u nas zagościła i niech już tak pozostanie. Wokół budzi się przyroda zielenią się drzewa, krzaki, kwitną kwiaty. I w tym pięknym okresie mamy w tym roku Wielkanoc. Święta radosne, rodzinne, pełne pozytywnych emocji. Nawiązując do tych Świąt przygotowałam danie, które pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Różowe jajka, barwione w sposób naturalny, faszerowane lekkimi, wiosennymi dodatkami. Jest wśród nich chrzan Krakus, ale w wersji cytrynowej, który urozmaica smak całego dania. Zapoznajcie się z tym chrzanem. Myślę, że zarówno pod względem smakowym, jak i patrząc na składniki – spodoba się Wam. Wesołych Świąt!

Pamiętajcie tylko, żeby za przygotowanie zabrać się odpowiednio wcześnie, bo jajka muszą barwić się przez 2 doby!

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia różowych jajek z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

Składniki (9 jaj – 18 połówek)

Fotografia różowych jajek z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

Wykonanie

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź.
  2. Przełóż do miski i zalej koncentratem barszczu czerwonego Krakus. Jajka powinny być całkowicie zakryte.
  3. Miskę owijamy folią spożywczą i przekładamy na 2 doby do lodówki.
  4. Po tym czasie jajka wyciągamy, przekrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy żółtko.
  5. Serek łączymy z chrzanem, koperkiem pokrojonym w kostkę lub startymi rzodkiewkami.
  6. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  7. Połówki jajek faszerujemy naszym nadzieniem i ewentualnie ozdabiamy plasterkiem rzodkiewki i kiełkami. 

Smacznego!

Fotografia różowych jajek z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

comments powered by Disqus