Szynka w cydrze, pieczona razem z białą kiełbasą w wolnowarze
16 kwietnia 2019
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Nie samymi jajkami i mazurkami człowiek w Święta Wielkanocne żyje… Przyda się i kawałek aromatycznego mięsa, które z banalną łatwością przygotujecie w wolnowarze firmy MPM.
Potrawa ta robi się praktycznie sama, oszczędzając siły paniom, które i tak napracują się, przygotowując inne świąteczne dania. Potrawa przygotuje się sama, ale za to powoli. Powoli, czyli zdrowo. Takie mięsne danie przygotowane w wolnowarze nie wymaga praktycznie dodatkowego tłuszczu. Dodajemy jedynie masło do zagęszczenia i poprawienia smaku sosu. Wolnowar MPM to idealne urządzenie dla osób na diecie, a także tych dbających o to, co jedzą. Przygotujemy w nim fantastyczne potrawy mięsne, ale także z warzyw. Powolne gotowanie pozwala zachować więcej składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów z warzyw, dzięki niższej temperaturze obróbki. Dania mają wyrazisty smak i możemy użyć mniej soli, zastępując ją ziołami.
Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym zaplanowaniu. W naszym przepisie 2 dni przed planowaną ucztą namaczamy mięso w solance. Po upływie doby całość przekładamy z pozostałymi składnikami do wolnowaru i nastawiamy go na 12 godzin powolnej obróbki. Warto pamiętać, aby warzywa ułożyć na dnie naczynia, a na nich mięso. Pomocna jest też opcja opóźnienia startu urządzenia, co jest wygodne, jeśli chcemy nastawić urządzenie o wygodnej dla nas porze (np. wieczorem), a gotowe danie mieć na określoną godzinę następnego dnia.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Składniki
(proporcje na ok. 2 kg surowej szynki, 4-6 białych kiełbas surowych)
- ok. 2 kg szynki surowej
- 4–6 sztuk białej kiełbasy
- 1 litr cydru
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 duża papryka
- 1–2 ostre papryczki
- 1 główka czosnku
- 2–3 łyżki (solidne) tartego chrzanu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Solanka
- 4 litry wody
- 7 łyżek soli
- 6 liści laurowych
- 4 ziela angielskie
- obrana główka czosnku
Wykonanie
- Szynkę kupujemy albo już w siatce, przygotowaną do pieczenia, albo sami obwiązujemy ją sznurkiem. Jak to zrobić – bez większego problemu znajdziecie w Internecie.
- Na 2 doby przed ucztą przygotowujemy solankę i wkładamy w nią mięso. Woda powinna zakrywać całe mięso. Przykrywamy i wkładamy w chłodne miejsce.
- Po upływie doby, np. wieczorem, przygotowujemy warzywa, krojąc je w średniej wielkości kawałki i układamy na dnie wolnowaru.
- Dodajemy na dno chrzan, musztardę oraz wlewamy cydr. Mieszamy i dodajemy mięso.
- Włączamy wolnowar na 12–14 godzin, ewentualnie używając funkcji opóźnionego startu, w zależności od planowanej godziny posiłku.
- 1 godzinę przed zakończeniem procesu dodajemy białą kiełbasę i pieczemy ją wraz z mięsem.
- Jeżeli mięso chcemy użyć jako wędlinę, to je studzimy, jeśli natomiast do obiadu, to możemy skorzystać także z funkcji podgrzewania.
- Przed podaniem gorące mięso wyciągamy, a cały sos, łącznie z warzywami, przecieramy przez sitko. Na koniec możemy dodać 2 łyżki masła, aby zagęścić sos.
Smacznego!