Szynka w cydrze, pieczona razem z białą kiełbasą w wolnowarze


kategoria: danie mięsne
tagi: cebula, chrzan, cydr, czosnek, kiełbasa, marchewka, MPM, papryka, papryka ostra, szynka, Wielkanoc, zioła
autor: Joanna Komorowska

Nie samymi jajkami i mazurkami człowiek w Święta Wielkanocne żyje… Przyda się i kawałek aromatycznego mięsa, które z banalną łatwością przygotujecie w wolnowarze firmy MPM.

Potrawa ta robi się praktycznie sama, oszczędzając siły paniom, które i tak napracują się, przygotowując inne świąteczne dania. Potrawa przygotuje się sama, ale za to powoli. Powoli, czyli zdrowo. Takie mięsne danie przygotowane w wolnowarze nie wymaga praktycznie dodatkowego tłuszczu. Dodajemy jedynie masło do zagęszczenia i poprawienia smaku sosu. Wolnowar MPM to idealne urządzenie dla osób na diecie, a także tych dbających o to, co jedzą. Przygotujemy w nim fantastyczne potrawy mięsne, ale także z warzyw. Powolne gotowanie pozwala zachować więcej składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów z warzyw, dzięki niższej temperaturze obróbki. Dania mają wyrazisty smak i możemy użyć mniej soli, zastępując ją ziołami.

Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym zaplanowaniu. W naszym przepisie 2 dni przed planowaną ucztą namaczamy mięso w solance. Po upływie doby całość przekładamy z pozostałymi składnikami do wolnowaru i nastawiamy go na 12 godzin powolnej obróbki. Warto pamiętać, aby warzywa ułożyć na dnie naczynia, a na nich mięso. Pomocna jest też opcja opóźnienia startu urządzenia, co jest wygodne, jeśli chcemy nastawić urządzenie o wygodnej dla nas porze (np. wieczorem), a gotowe danie mieć na określoną godzinę następnego dnia.

Fotografia szynki w cydrze, pieczonej razem z białą kiełbasą w wolnowarze

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Składniki

(proporcje na ok. 2 kg surowej szynki, 4-6 białych kiełbas surowych)

  • ok. 2 kg szynki surowej
  • 4–6 sztuk białej kiełbasy
  • 1 litr cydru
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 1–2 ostre papryczki
  • 1 główka czosnku
  • 2–3 łyżki (solidne) tartego chrzanu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Solanka

  • 4 litry wody
  • 7 łyżek soli
  • 6 liści laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • obrana główka czosnku

Fotografia szynki w cydrze, pieczonej razem z białą kiełbasą w wolnowarze

Wykonanie

  1. Szynkę kupujemy albo już w siatce, przygotowaną do pieczenia, albo sami obwiązujemy ją sznurkiem. Jak to zrobić – bez większego problemu znajdziecie w Internecie.
  2. Na 2 doby przed ucztą przygotowujemy solankę i wkładamy w nią mięso. Woda powinna zakrywać całe mięso. Przykrywamy i wkładamy w chłodne miejsce.
  3. Po upływie doby, np. wieczorem, przygotowujemy warzywa, krojąc je w średniej wielkości kawałki i układamy na dnie wolnowaru.
  4. Dodajemy na dno chrzan, musztardę oraz wlewamy cydr. Mieszamy i dodajemy mięso.
  5. Włączamy wolnowar na 12–14 godzin, ewentualnie używając funkcji opóźnionego startu, w zależności od planowanej godziny posiłku.
  6. 1 godzinę przed zakończeniem procesu dodajemy białą kiełbasę i pieczemy ją wraz z mięsem.
  7. Jeżeli mięso chcemy użyć jako wędlinę, to je studzimy, jeśli natomiast do obiadu, to możemy skorzystać także z funkcji podgrzewania.
  8. Przed podaniem gorące mięso wyciągamy, a cały sos, łącznie z warzywami, przecieramy przez sitko. Na koniec możemy dodać 2 łyżki masła, aby zagęścić sos.

Smacznego!

Fotografia szynki w cydrze, pieczonej razem z białą kiełbasą w wolnowarze

comments powered by Disqus