Wielkanocny mazurek migdałowy


kategoria: ciasto
tagi: BackMit, czekolada, czekolada biała, deser, erytrol, jajka, Kresto, mąka migdałowa, mąka orzechowa, orzechy, orzechy pecan, owoce, Rapso, skórka pomarańczowa, śmietana, VOG, wanilia, wegetariańskie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Puk, puk… Tu Wielkanoc! A jak Wielkanoc, to na stół wjeżdża pyszny mazurek. Zróbcie od razu dwa, bo ten jeden zniknie w parę minut! Pyszny, migdałowy, z mocą czekolady, orzechów i owoców. A do tego bez glutenu. Robi się szybko i szybko znika ze stołu!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso, Kresto oraz BackMit.

Fotografia wielkanocnego mazurka migdałowego

Składniki

(średnia forma, np. prostokątna o wymiarach 20×40 cm)

  • 5 jajek M
  • 160 g tartych migdałów BackMit
  • 100 g cukru lub 130 g erytrolu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • olejek migdałowy
  • masło do wysmarowania formy

Polewa i dodatki

Fotografia wielkanocnego mazurka migdałowego

Wykonanie

  1. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier/erytrol, cukier waniliowy i ubijaj całość do uzyskania kremu. Palcami sprawdź, czy nie ma grudek cukru. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.
  2. Wyciągnij misę miksera, dodaj tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp migdałami tartymi.
  4. Wyłóż ciasto do formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzaj patyczkiem.
  5. Ciasto ostudź.
  6. Rozpuść białą czekoladę: połam, umieść w dużej plastykowej lub metalowej misce, postaw ją na garnku z wodą i gotuj, mieszając, doprowadzając do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodaj śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając gotuj ok. 2 minut.
  7. Wylej masę czekoladową na ostudzone ciasto.
  8. Ciasto ozdób według upodobań orzechami pecan oraz owocami. Podawaj schłodzone. Przechowując je w lodówce owiń je najpierw folią, aby nie przeniknęły zapachy.

Smacznego!

Fotografia wielkanocnego mazurka migdałowego

comments powered by Disqus