Majonez z oliwą z trawą cytrynową
17 kwietnia 2019
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Pyszny, domowy majonez, który zapewne przyda wam się na Wielkanoc. Swój piękny kolor zawdzięcza po prostu papryce w proszku. Majonez ten sam w sobie jest bardzo smaczny i doskonale łączy się np. z rybami, orzechami, soczewicą. Jest doskonałą bazą pod wszelkiego rodzaju sosy, dipy. Idealnie pasuje do farszu do jajek wielkanocnych. Robi się go w mig, 10 minut to aż za dużo! Polecam na święta i na co dzień.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.
Składniki
- 2 żółtka (jak najlepszej jakości)
- 250 ml oleju rzepakowego EkoPestka
- 100 ml oliwy z trawą cytrynową EkoPestka
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1–2 łyżki soku cytrynowego lub np. octu jabłkowego
- 2 łyżeczki erytrolu (ewentualnie ksylitolu, cukru)
- ¾ łyżeczki soli różowej
- ½ łyżeczki pieprzu białego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wykonanie
- Dobrej jakości jajka szorujemy pod bieżącą wodą i sparzamy.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę (10–15 sekund) miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
- Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, erytrol (lub zamienniki) oraz pieprz i papryki. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników (ok. 5 sekund).
- Sporymi porcjami wlewamy olej i oliwę z trawą cytrynową, cały czas miksując, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości (trwa to kilka minut).
- Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 4–6 dni.
- Jajka, aby uzyskały niebieski kolor, po ugotowaniu i obraniu, wkładamy do wywaru z czerwonej kapusty i pozostawiamy je na minimum pół godziny.
Smacznego!