Majonez z oliwą z trawą cytrynową


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, EkoPestka, erytrol, jajka, ksylitol, majonez, musztarda, olej rzepakowy, oliwa, papryka ostra, papryka słodka, trawa cytrynowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszny, domowy majonez, który zapewne przyda Wam się na Wielkanoc. Swój piękny kolor zawdzięcza po prostu papryce w proszku. Majonez ten sam w sobie jest bardzo smaczny i doskonale łączy się np. z rybami, orzechami, soczewicą. Jest doskonałą bazą pod wszelkiego rodzaju sosy, dipy. Idealnie pasuje do farszu do jajek wielkanocnych. Robi się go w mig, 10 minut to aż za dużo! Polecam na święta i na co dzień.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.

Fotografia majonezu z oliwą z trawą cytrynową

Składniki

  • 2 żółtka (jak najlepszej jakości)
  • 250 ml oleju rzepakowego EkoPestka
  • 100 ml oliwy z trawą cytrynową EkoPestka
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1–2 łyżki soku cytrynowego lub np. octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki erytrolu (ewentualnie ksylitolu, cukru)
  • ¾ łyżeczki soli różowej
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku

Fotografia majonezu z oliwą z trawą cytrynowąo

Wykonanie

  1. Dobrej jakości jajka szorujemy pod bieżącą wodą i sparzamy.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Żółtka wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy ocet/sok z cytryny. Chwilkę (10–15 sekund) miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
  4. Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, erytrol (lub zamienniki) oraz pieprz i papryki. Miksujemy lub ubijamy trzepaczką do połączenia składników (ok. 5 sekund).
  5. Sporymi porcjami wlewamy olej i oliwę z trawą cytrynową, cały czas miksując, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości (trwa to kilka minut).
  6. Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 4–6 dni.
  7. Jajka, aby uzyskały niebieski kolor, po ugotowaniu i obraniu, wkładamy do wywaru z czerwonej kapusty i pozostawiamy je na minimum pół godziny.

Smacznego!

Fotografia majonezu z oliwą z trawą cytrynowo

comments powered by Disqus