Szybka, sycąca zupa wegańska


kategoria: zupa
tagi: cebula, cukinia, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koperek, lubczyk, natka pietruszki, papryka, papryka ostra, passata pomidorowa, seler, skórka limonkowa, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Szybciutka zupa. Uwiniecie się w 20 minut, bardzo sycąca, oświeżająca, lekko pikantna i smaczna zupa z ogólnie dostępnych warzyw. Możecie przygotować jej więcej i po pasteryzacji przechowywać w lodówce. Idealna na #post dr Dąbrowskiej. Oczywiście możecie przelać ją np. do bidonu i w pracy/szkole wypić na zimno (lub podgrzać, jeśli istnieje taka możliwość). Można też przelać gorącą zupę do termosu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Fotografia szybkiej, sycącej zupy wegańskiej

Składniki (3 porcje)

  • 1 średnia cukinia
  • ½ średniego selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty
  • otarta skórka z połowy limonki
  • 1 ostra papryczka (lub według własnych preferencji)
  • sól, pieprz
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • zioła: lubczyk, koperek, natka pietruszki

Dodatki

  • ogórek zielony
  • kiełki

Fotografia szybkiej, sycącej zupy wegańskiej

Wykonanie

  1. Warzywa obierz (cukinia może pozostać w skórce), pokrój.
  2. Seler przełóż do garnka, zalej wodą, ale tylko tak, aby go zakryć. Gotuj 6 minut.
  3. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa (bez czosnku), ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj także otartą skórkę z limonki.
  4. Całość zalej wodą, ale tylko do poziomu warzyw. Całość gotuj ok. 7–8 minut. Po tym czasie wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Warzywa w garnku zblenduj, zetrzyj czosnek, dodaj passatę i przetarty czosnek. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na talerzu podawaj ze świeżymi ziołami i kiełkami oraz ze spaghetti z ogórka zielonego lub jeśli nie posiadasz odpowiedniego urządzenia, to możesz dodać 3–4 plasterki ogórka.

Smacznego!

Fotografia szybkiej, sycącej zupy wegańskiej

comments powered by Disqus