Zupa botwinkowa wegańska


kategoria: zupa
tagi: botwinka, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, jabłka, kalarepa, rzodkiewka, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zakwas buraczany, zioła
autor: Joanna Komorowska

Od kilkunastu dni w moim domu gości ponownie post według zasad dr Dąbrowskiej. Z mężem oczyszczamy się, polepszamy samopoczucie, ogólny stan zdrowia oraz przy okazji trochę chudniemy. Nie przeżywamy katuszy, jak niektórym się wydaje. Jemy bardzo smacznie, normalnie funkcjonujemy, pracujemy, ja gotuję dla dzieci i dla klientów. A takie wspólne, rodzinne przechodzenie tego postu bardzo ułatwia jego dotrzymanie i po prostu jest przyjemniej. ☺

Dzisiejszy przepis należy do naszych top dań. Bardzo smaczna zupa z botwinki, z kalarepką zamiast ziemniaków i słodkim jabłkiem, które zupę lekko dosładza. Dodanie zakwasu buraczanego dopełnia całości. Zachęcam również do dodania świeżych warzyw oraz kiszonych rzodkiewek, które podbijają smak. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje!

Fotografia zupy botwinkowej wegańskiej

Składniki (2–4 porcje)

  • 1 pęczek botwinki z burakami
  • 1 kalarepa
  • pół szklanki kiszonych rzodkiewek lub kiszonych ogórków (ale polecam rzodkiewki)
  • ½ słodkiego jabłka lub ⅓ szklanki świeżo wyciskanego soku z jabłka
  • zakwas buraczany (ilość według uznania)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • świeże zioła: lubczyk, koper, natka pietruszki
  • sól, pieprz

Fotografia zupy botwinkowej wegańskiej

Wykonanie

  1. Odetnij buraczki od botwinki. Obierz je, pokrój i wraz z obraną i pokrojoną w kostkę kalarepą wrzuć do garnka.
  2. Dodaj litr wody, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj ok. 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj pokrojoną botwinkę, starte na małych oczkach jabłko oraz przetarty czosnek. Gotuj ok. 3 minuty.
  4. Wyłącz płomień, dodaj pokrojone w ćwiartki ukiszone rzodkiewki oraz odpowiadającą ci ilość zakwasu, dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupa jest dla ciebie zbyt gęsta, to dodaj przegotowanej wody i ponownie sprawdź smak.
  5. Zioła posiekaj i po przelaniu zupy na talerz posyp ją świeżymi ziołami.

Smacznego!

Fotografia zupy botwinkowej wegańskiej

comments powered by Disqus