Zupa botwinkowa wegańska
5 maja 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Od kilkunastu dni w moim domu gości ponownie post według zasad dr Dąbrowskiej. Z mężem oczyszczamy się, polepszamy samopoczucie, ogólny stan zdrowia oraz przy okazji trochę chudniemy. Nie przeżywamy katuszy, jak niektórym się wydaje. Jemy bardzo smacznie, normalnie funkcjonujemy, pracujemy, ja gotuję dla dzieci i dla klientów. A takie wspólne, rodzinne przechodzenie tego postu bardzo ułatwia jego dotrzymanie i po prostu jest przyjemniej. ☺
Dzisiejszy przepis należy do naszych top dań. Bardzo smaczna zupa z botwinki, z kalarepką zamiast ziemniaków i słodkim jabłkiem, które zupę lekko dosładza. Dodanie zakwasu buraczanego dopełnia całości. Zachęcam również do dodania świeżych warzyw oraz kiszonych rzodkiewek, które podbijają smak. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje!
Składniki (2–4 porcje)
- 1 pęczek botwinki z burakami
- 1 kalarepa
- pół szklanki kiszonych rzodkiewek lub kiszonych ogórków (ale polecam rzodkiewki)
- ½ słodkiego jabłka lub ⅓ szklanki świeżo wyciskanego soku z jabłka
- zakwas buraczany (ilość według uznania)
- 3–4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- świeże zioła: lubczyk, koper, natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie
- Odetnij buraczki od botwinki. Obierz je, pokrój i wraz z obraną i pokrojoną w kostkę kalarepą wrzuć do garnka.
- Dodaj litr wody, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj ok. 5 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną botwinkę, starte na małych oczkach jabłko oraz przetarty czosnek. Gotuj ok. 3 minuty.
- Wyłącz płomień, dodaj pokrojone w ćwiartki ukiszone rzodkiewki oraz odpowiadającą ci ilość zakwasu, dopraw solą i pieprzem. Jeśli zupa jest dla ciebie zbyt gęsta, to dodaj przegotowanej wody i ponownie sprawdź smak.
- Zioła posiekaj i po przelaniu zupy na talerz posyp ją świeżymi ziołami.
Smacznego!