Zielony koktajl szpinakowo-ogórkowo-selerowy
7 maja 2019
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Poranny koktajl mocy, który doda wam wigoru. Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje, więc drugą możecie zabrać ze sobą w bidonie do pracy/szkoły. Moc witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy – samo dobro! Lekko modyfikując skład możecie codziennie tak zaczynać dzień. Zamiast soku jabłkowego – grejfrutowy, zamiast szpinaku – jarmuż, pokrzywę. Miętę czy pietruszkę także możecie wymienić na ulubione zioła. Jeden koktajl, a wiele możliwości!
Składniki (2 porcje)
- 100 g szpinaku baby
- 1 średni ogórek zielony
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 gałązki mięty
- garść natki pietruszki
- limonka lub cytryna
- 2 plastry imbiru
- szczypta soli
- ½ szklanki soku z jabłka (świeżo wyciskanego)
Wykonanie
- Szpinak myjemy.
- Cytrynę/limonkę szorujemy pod gorącą wodą, sparzamy wrzątkiem. Kroimy wraz ze skórką w plasterki, wyciągamy pestki.
- Wlewamy do miksera 300 ml wody, dodajemy cytrynę/limonkę i miksujemy, aż do zmiksowania skórki.
- Dodajemy pozostałe składniki, ponownie około 300 ml wody i miksujemy na gładki koktajl.
- Pijemy najlepiej od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!