Zielony koktajl szpinakowo-ogórkowo-selerowy


kategoria: śniadanie
tagi: cytryna, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, jabłka, limonka, mięta, natka pietruszki, ogórek, seler naciowy, szpinak, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Poranny koktajl mocy, który doda wam wigoru. Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje, więc drugą możecie zabrać ze sobą w bidonie do pracy/szkoły. Moc witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy – samo dobro! Lekko modyfikując skład możecie codziennie tak zaczynać dzień. Zamiast soku jabłkowego – grejfrutowy, zamiast szpinaku – jarmuż, pokrzywę. Miętę czy pietruszkę także możecie wymienić na ulubione zioła. Jeden koktajl, a wiele możliwości!

#dieta dr Dąbrowskiej

Fotografia zielonego koktajlu szpinakowo-ogórkowo-selerowego

Składniki (2 porcje)

  • 100 g szpinaku baby
  • 1 średni ogórek zielony
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 gałązki mięty
  • garść natki pietruszki
  • limonka lub cytryna
  • 2 plastry imbiru
  • szczypta soli
  • ½ szklanki soku z jabłka (świeżo wyciskanego)

Fotografia zielonego koktajlu szpinakowo-ogórkowo-selerowego

Wykonanie

  1. Szpinak myjemy.
  2. Cytrynę/limonkę szorujemy pod gorącą wodą, sparzamy wrzątkiem. Kroimy wraz ze skórką w plasterki, wyciągamy pestki.
  3. Wlewamy do miksera 300 ml wody, dodajemy cytrynę/limonkę i miksujemy, aż do zmiksowania skórki.
  4. Dodajemy pozostałe składniki, ponownie około 300 ml wody i miksujemy na gładki koktajl.
  5. Pijemy najlepiej od razu po przyrządzeniu.

Smacznego!

Fotografia zielonego koktajlu szpinakowo-ogórkowo-selerowego

comments powered by Disqus