Bigos z młodej kapusty z pomidorami
16 maja 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Jest wiosna, jest więc bigos ze słodkiej, młodej kapusty. Uwielbiam! Ten jest przygotowany zgodnie z zasadami postu dr Dąbrowskiej, ale nic mu to nie szkodzi, bo i tak jest po prostu bardzo smaczny. Przygotujesz go w ok. 20 minut. Nadmiar możesz przechować w lodówce. Możesz też taki bigos zabrać ze sobą do pracy/szkoły i tam na zimno lub ciepło zjeść. Pamiętaj tylko o ziołach – to one robią tu robotę!
Składniki (3–4 porcje)
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 5 średnich pomidorów
- 1 cebula
- 1 mała ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła: koper, natka pietruszki, lubczyk
- sól, pieprz
Wykonanie
- Oderwij od kapusty zewnętrzne liście.
- Kapustę pokrój według własnych preferencji. Przełóż do garnka.
- Cebulę pokrój w kostkę i na suchej patelni podpróż ją, podlewając łyżką wody. Dodaj do kapusty.
- Wlej do garnka z kapustą ¾ szklanki wody, dodaj pokrojoną papryczkę, wstaw na kuchenkę, przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut.
- W tym czasie pokrój pomidory i po upływie 5 minut dodaj je do kapusty. Gotuj kolejne 3 minuty.
- Wyłącz ogień, dopraw do smaku, dodaj pokrojone zioła oraz przetarty czosnek.
Smacznego!