Bigos z młodej kapusty z pomidorami


kategoria: obiad
tagi: bigos, cebula, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kapusta, koper, lubczyk, natka pietruszki, papryka ostra, pomidory, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Jest wiosna, jest więc bigos ze słodkiej, młodej kapusty. Uwielbiam! Ten jest przygotowany zgodnie z zasadami postu dr Dąbrowskiej, ale nic mu to nie szkodzi, bo i tak jest po prostu bardzo smaczny. Przygotujesz go w ok. 20 minut. Nadmiar możesz przechować w lodówce. Możesz też taki bigos zabrać ze sobą do pracy/szkoły i tam na zimno lub ciepło zjeść. Pamiętaj tylko o ziołach – to one robią tu robotę!

Fotografia bigosu z młodej kapusty z pomidorami

Składniki (3–4 porcje)

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 5 średnich pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła: koper, natka pietruszki, lubczyk
  • sól, pieprz

Fotografia bigosu z młodej kapusty z pomidorami

Wykonanie

  1. Oderwij od kapusty zewnętrzne liście.
  2. Kapustę pokrój według własnych preferencji. Przełóż do garnka.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i na suchej patelni podpróż ją, podlewając łyżką wody. Dodaj do kapusty.
  4. Wlej do garnka z kapustą ¾ szklanki wody, dodaj pokrojoną papryczkę, wstaw na kuchenkę, przykryj pokrywką i gotuj ok. 5 minut.
  5. W tym czasie pokrój pomidory i po upływie 5 minut dodaj je do kapusty. Gotuj kolejne 3 minuty.
  6. Wyłącz ogień, dopraw do smaku, dodaj pokrojone zioła oraz przetarty czosnek.

Smacznego!

Fotografia bigosu z młodej kapusty z pomidorami

comments powered by Disqus