Zupa z kiszonek


kategoria: zupa
tagi: dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalafior, kapusta kiszona, koperek, natka pietruszki, ogórek kiszony, papryka, szparagi, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Zupa petarda. Idealna na kryzysowy dzień podczas postu dr Dąbrowskiej. Pełna warzyw, przyjemnie kwaśna, bardzo bogata smakowo. Warto przygotować ją z własnych kiszonek, ale dobre, sprawdzone kupne też się nadadzą. Polecam!

Fotografia zupy z kiszonek

Składniki

  • porcja warzyw na wywar
  • spora garść dobrej, najlepiej domowej kiszonej kapusty
  • ½ szklanki soku spod kiszonej kapusty
  • 5–6 kiszonych rzodkiewek lub 3 średnie kiszone ogórki
  • ½ czerwonej papryki
  • 3 szparagi
  • 2 różyczki kalafiora
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • koperek, natka pietruszki

Fotografia zupy z kiszonek

Wykonanie

  1. Ugotuj wywar warzywny wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po przecedzeniu powinno wyjść ok. 1 litra wywaru.
  2. Kapustę odciśnij do naczynia, drobno pokrój. Przełóż na suchą patelnię i smaż ją, często mieszając, do uzyskania lekko brązowego koloru, dodaj do garnka.
  3. Inne kiszonki pokrój i dodaj do wywaru. Gotuj ok. 10 minut.
  4. Paprykę pokrój w kostkę, szparagom odłam końcówki, pokrój, kalafiora podziel na mniejsze kawałki. Wszystko dodaj do garnka i gotuj przez 5–6 minut. Możesz dodać kilka warzyw z wywaru, wcześniej je krojąc, np. marchewkę, pietruszkę.
  5. Ściągnij z ognia, dopraw do smaku zakwasem spod kapusty oraz solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.

Smacznego!

Fotografia zupy z kiszonek

comments powered by Disqus