Lekka sałatka ze szparagami
12 czerwca 2019
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Szparagi rządzą! Ja podaję je w lekkiej formie, np. jako składnik sałatek, zup, grzanek. Idealnie na upalną aurę. Przygotowanie takich dań to tylko kilka minut. W tym przepisie użyłam oliwy z oliwek z trawą cytrynową, ze sklepu EkoPestka. Lekko, letnio i odświeżająco. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.
Składniki (1 porcja)
- szparagi (garść)
- żółty ser, np. lawendowy
- 1 pomidor
- grzanki z ulubionego pieczywa
- ulubione zioła, np. tymianek, cząber, lawenda
- oliwa z oliwek z trawą cytrynową EkoPestka
- sól, pieprz
Wykonanie
- Odłam końcówki szparagów (przełóż je do pudełka i przechowuj w zamrażarce, przydadzą się do wywaru do zupy lub sosu).
- Szparagi ugotuj na parze, al dente.
- Ser pokrusz na mniejsze kawałki.
- Pomidor pokrój w plastry lub kostkę.
- Ułóż składniki na talerzu, dodaj zioła i całość skrop oliwą.
- Dopraw według własnych upodobań.
Smacznego!