Zielona zupa krem
19 czerwca 2014
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Wczoraj zaszalałam z pizzą, dzisiaj czas na coś ekspresowego. Zupa gotowa w 15 minut. Zupę tę można zjeść w dwóch wariantach – na ciepło albo jako chłodnik. Można zrobić ją dzień wcześniej, schłodzić i mamy następnego dnia pożywny chłodnik. Pyszna, z mnóstwem smaków i witamin zupa krem z zielonych warzyw.
Składniki (4 porcje)
- 1 brokuł (świeży lub mrożony), standardowy brokuł świeży waży ok. ½ kg
- 250 g szpinaku świeżego (poza sezonem może być mrożony, liście)
- 1 średnia cukinia
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku (z cebulkami)
- 2 gałązki lubczyku
- duży por (zielona część)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Dodatki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- pestki dyni
- odrobina oliwy (do polania przed podaniem)
- różowy pieprz (opcjonalnie)
Wykonanie
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone ziemniaki, smażymy ok. 5 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojony w talarki por, czosnek w plasterkach, posiekaną natkę, lubczyk oraz szczypior. Przesmażamy ok. 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła, szpinak i cukinię (pokrojoną w kostkę). Zalewamy 1 litrem wrzątku. Gotujemy pod przykryciem przez 7 minut. Blendujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy albo z zaproponowanymi przeze mnie dodatkami, albo z razowymi grzankami, czy groszkiem ptysiowym.
Jeszcze istotna uwaga dla rodziców, których pociechy nie przepadają za warzywami. Taka zupa jest świetnym sposobem przemycenia witamin i innych przydatnych składników, bez wywołania protestu: „ale to są warzywa!”. Moja córka-niejadek wcina taką zupą z apetytem, często prosząc jeszcze o dokładkę. Pewnie nie domyśla się, że w tej zupie jest tyle warzyw. ☺