Ciasto babkowe z czereśniami pod kruszonką z orzechami


kategoria: ciasto
tagi: cytryna, czereśnie, deser, jagody, maliny, masło, orzechy, owoce, porzeczki, poziomki, skórka cytrynowa, śliwki, truskawki, wanilia, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Ciasto ekspresowe, które zawsze się udaje. Doskonałe dla niezapowiedzianych gości albo na szybki deser, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i domowego. Niewiele składników, do tego sezonowe soczyste owoce. Rewelacyjnie nadają się wszystkie owoce jagodowe (truskawki, poziomki, jagody, maliny, porzeczki) jak i pestkowe (czereśnie, wiśnie czy śliwki jesienią).

Fotografia ciasta babkowego z czereśniami pod kruszonką z orzechami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki razowej
  • ¾ szklanki cukru białego/trzcinowego
  • 3 jajka (L)
  • 6 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
  • 100 ml oleju (niecałe pół szklanki)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu, ew. 1 mały cukier wanilinowy)
  • 1 kg czereśni (waga z pestkami)

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 50 g cukru białego/trzcinowego
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g orzechów laskowych, bez skórek

Fotografia ciasta babkowego z czereśniami pod kruszonką z orzechami

Wykonanie

  1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, skórkę z cytryny, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową. Mieszamy łyżką.
  2. Robimy kruszonkę. Schłodzone masło łączymy ręką z cukrem i mąką. Dodajemy posiekane orzechy. Powinniśmy uzyskać ciasto, które łatwo pokruszyć na małe grudki.
  3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej formy (24 cm). Ja od dawna formy wysypuję otrębami, zazwyczaj owsianymi, zamiast bułki tartej – kolejna porcja zdrowego błonnika przemycona. ☺
  4. Na ciasto wykładamy wydrylowane czereśnie, a na nie kruszymy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone – wyciągnięty patyczek nie może być pokryty mokrym ciastem.
  5. Upieczone, wystudzone ciasto można udekorować czereśniami, posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Prawda, że ekspresowe? Moje żarłoki oczywiście już je pochłonęły i pytają się, kiedy powtórka. ☺

Fotografia ciasta babkowego z czereśniami pod kruszonką z orzechami

comments powered by Disqus