Ciasto babkowe z czereśniami pod kruszonką z orzechami
20 czerwca 2014
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Ciasto ekspresowe, które zawsze się udaje. Doskonałe dla niezapowiedzianych gości albo na szybki deser, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i domowego. Niewiele składników, do tego sezonowe soczyste owoce. Rewelacyjnie nadają się wszystkie owoce jagodowe (truskawki, poziomki, jagody, maliny, porzeczki) jak i pestkowe (czereśnie, wiśnie czy śliwki jesienią).
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki razowej
- ¾ szklanki cukru białego/trzcinowego
- 3 jajka (L)
- 6 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
- 100 ml oleju (niecałe pół szklanki)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu, ew. 1 mały cukier wanilinowy)
- 1 kg czereśni (waga z pestkami)
Kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru białego/trzcinowego
- 70 g mąki pszennej
- 50 g orzechów laskowych, bez skórek
Wykonanie
- Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, skórkę z cytryny, wanilię, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową. Mieszamy łyżką.
- Robimy kruszonkę. Schłodzone masło łączymy ręką z cukrem i mąką. Dodajemy posiekane orzechy. Powinniśmy uzyskać ciasto, które łatwo pokruszyć na małe grudki.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej formy (24 cm). Ja od dawna formy wysypuję otrębami, zazwyczaj owsianymi, zamiast bułki tartej – kolejna porcja zdrowego błonnika przemycona. ☺
- Na ciasto wykładamy wydrylowane czereśnie, a na nie kruszymy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone – wyciągnięty patyczek nie może być pokryty mokrym ciastem.
- Upieczone, wystudzone ciasto można udekorować czereśniami, posypać cukrem pudrem albo polukrować.
Prawda, że ekspresowe? Moje żarłoki oczywiście już je pochłonęły i pytają się, kiedy powtórka. ☺