Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki
22 czerwca 2014
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Amerykańskie naleśniki na maślance najlepiej smakują z owocami sezonowymi. Idealne danie na leniwe śniadanie czy szybką kolację. Ja swoje podałam z serkiem mascarpone, z odrobiną miodu, truskawkami oraz daktylami. Truskawki powoli się kończą, pojawiły się już polskie maliny, więc jedzmy je, póki są, bo mrożone nie smakują tak dobrze, jak te w pełni sezonu…
Składniki (6–8 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki razowej
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko (L)
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
Jajko chwilkę miksujemy, dodajemy maślankę, olej. Miksujemy ponownie. Przesianą mąkę pszenną łączymy z mąką razową, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem pudrem. Dodajemy do jajka, miksujemy. Odstawiamy na minimum pól godziny do odpoczęcia ciasta i uwolnienia glutenu. Po tym czasie smażymy na suchej patelni. Podajemy z miodem, syropem klonowym, z owocami sezonowymi albo kto jak lubi. ☺