Aromatyczna zupa truskawkowa
24 czerwca 2014
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Na specjalne zamówienie dzisiaj pachnąca przyprawami zupa truskawkowa. Z lekką nutą waniliowo-cynamonową, z dodatkiem pikantnego kardamonu. Do tego chrupiące wiórki kokosowe. Idealna na lekką przystawkę, czy kolację. Sprawdza się na ciepło jaki i jako chłodnik.
Dawno jej nie gotowałam, a po wczorajszym gotowaniu moje dzieci już złożyły zamówienie na kolejny garnek. ☺ Jeżeli jesteście owocowymi łasuchami, lubicie zupy, to jest to coś dla Was…
Składniki (4 osoby)
- 1 kg truskawek
- 1 laska wanilii
- 1 kora cynamonu (lub 2, jak są małe)
- ½ łyżeczki kardamonu (mielonego)
- 2–3 łyżki cukru
- śmietana/jogurt naturalny
- makaron/makaron naleśnikowy
- sól
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- płatki kokosu
Wykonanie
- Wypłukane, odszypułkowane truskawki miksujemy.
- Do wrzątku wrzucamy korę cynamonu, wanilię (laskę wanilii przekrawamy na pół, wybieramy nasionka, dodajem je oraz dwie powstałe połówki). Gotujemy 3–4 minuty.
- Do gotującej wody wlewamy mus truskawkowy.
- Dodajemy kardamon.
- Gotujemy 2–3 minuty. Doprawiamy do smaku cukrem i szczyptą soli.
- Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Ale uważamy z jej ilością, bo wyjdzie nam kisiel truskawkowy. ☺
- Usuwamy pianę, jeśli nam to przeszkadza, nie ma jej jednak dużo.
- Podajemy ze śmietaną lub jogurtem oraz ulubionym makaronem. Ja podałam z makaronem naleśnikowym żytnim – czyli po prostu naleśnikami zrolowanymi i pociętymi na wstążeczki. Na talerzu dodajemy łyżkę jogurtu/śmietany oraz posypujemy płatkami kokosu.