Aromatyczna zupa truskawkowa


kategoria: zupa
tagi: cynamon, kardamon, kokos, makaron, truskawki, wanilia, wegetariańskie, wiórki kokosowe, zupa
autor: Joanna Komorowska

Na specjalne zamówienie dzisiaj pachnąca przyprawami zupa truskawkowa. Z lekką nutą waniliowo-cynamonową, z dodatkiem pikantnego kardamonu. Do tego chrupiące wiórki kokosowe. Idealna na lekką przystawkę, czy kolację. Sprawdza się na ciepło jaki i jako chłodnik.

Dawno jej nie gotowałam, a po wczorajszym gotowaniu moje dzieci już złożyły zamówienie na kolejny garnek. ☺ Jeżeli jesteście owocowymi łasuchami, lubicie zupy, to jest to coś dla Was…

Fotografia aromatycznej zupy truskawkowej

Składniki (4 osoby)

  • 1 kg truskawek
  • 1 laska wanilii
  • 1 kora cynamonu (lub 2, jak są małe)
  • ½ łyżeczki kardamonu (mielonego)
  • 2–3 łyżki cukru
  • śmietana/jogurt naturalny
  • makaron/makaron naleśnikowy
  • sól
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • płatki kokosu

Wykonanie

  • Wypłukane, odszypułkowane truskawki miksujemy.
  • Do wrzątku wrzucamy korę cynamonu, wanilię (laskę wanilii przekrawamy na pół, wybieramy nasionka, dodajem je oraz dwie powstałe połówki). Gotujemy 3–4 minuty.
  • Do gotującej wody wlewamy mus truskawkowy.
  • Dodajemy kardamon.
  • Gotujemy 2–3 minuty. Doprawiamy do smaku cukrem i szczyptą soli.
  • Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Ale uważamy z jej ilością, bo wyjdzie nam kisiel truskawkowy. ☺
  • Usuwamy pianę, jeśli nam to przeszkadza, nie ma jej jednak dużo.
  • Podajemy ze śmietaną lub jogurtem oraz ulubionym makaronem. Ja podałam z makaronem naleśnikowym żytnim – czyli po prostu naleśnikami zrolowanymi i pociętymi na wstążeczki. Na talerzu dodajemy łyżkę jogurtu/śmietany oraz posypujemy płatkami kokosu.

Fotografia aromatycznej zupy truskawkowej

comments powered by Disqus