Pierogi z malinami i mascarpone z wanilią
3 lipca 2014
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Przepyszne pierożki z malinami, mascarpone i wanilią, idealne na upalny dzień. Dodatkowym atutem pierogów jest ciasto, które dzięki dodaniu roztopionego masła jest delikatne, idealne do owoców.
Składniki na ciasto (70–90 sztuk)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- ok. 500 g malin
- 300–400 g mascarpone
- 3–4 łyżki cukru waniliowego
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy, do wgłębienia wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Wyrabiamy. Formujemy kulkę, osypujemy mąką, zawijamy w lnianą ściereczkę. Odstawiamy do odpoczęcia na pół godziny.
- ⅓ ciasta chwilkę wyrabiamy ponownie, lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, resztę zostawiamy przykryte ściereczką.
- Wykrawamy kółka, na każde z nich nakładamy ⅓ łyżeczki mascarpone wymieszanego z cukrem waniliowym oraz jedną lub dwie (jeśli mniejsze) maliny.
- Zlepione pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy 2–3 minuty, liczone od momentu zagotowania. Podajemy z odrobiną masła i cukru lub śmietaną, ewentualnie jogurtem greckim. Ale wyśmienicie smakują też prosto z wody.