Szaszłyki łososiowo-ananasowe


kategoria: grill
tagi: ananas, cukinia, łosoś, ryba
autor: Joanna Komorowska

Pogoda sprzyja spotkaniom towarzyskim, a co lepiej niż grill umili nam te wieczorne rozmowy… W niedzielę zaprezentowałam wam szaszłyki z polędwicy wieprzowej z grilla. Dzisiaj proponuję delikatnego cytrynowego łososia z nutką czerwonego, świeżo tłuczonego pieprzu. Kto lubi ryby, temu ten przepis na pewno się spodoba, ryba jest soczysta, aromatyczna, całość dopełnia orzeźwiający ananas, cukinia i delikatny czerwony pieprz.

Ci z Was, którzy kibicują mi w konkursie Broil King (mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem) znają już ten przepis, dzisiaj prezentuję go tutaj, na moim „Apetycie Na Kuchnię”. Szaszłyki te przygotowałam na wygranym już w półfinale gazowym grillu Broil King, ale z powodzeniem możecie je przyrządzić na najzwyklejszym grillu ogrodowym.

Fotografia szaszłyków łososiowo-ananasowych

Składniki (4 osoby)

  • 400 g fileta z łososia
  • 2 limonki
  • 2–3 łyżeczki pieprzu czerwonego (ziarenka)
  • 2–3 cukinie (nieduże)
  • 1 duży ananas (dojrzały, świeży)
  • olej (najlepiej rzepakowy)
  • sól

Wykonanie

  1. Łososia pozbawiamy skóry, usuwamy ewentualne ości. Kroimy go na równej wielkości kostkę.
  2. Do podzielonego na porcje łososia dodajemy świeżo tłuczony pieprz, otarte skórki limonki (tylko zielona część), sok wyciśnięty z limonek, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczkę soli. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Ananasa obieramy, kroimy na kostki wielkości podobnej do kawałków łososia.
  4. Cukinię tniemy w cieniutkie wstążki, np. przy użyciu obieraczki do jarzyn. Delikatnie solimy, dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy.
  5. Na namoczone wcześniej wykałaczki (zapobiega to ich spaleniu) nabijamy naprzemiennie nasze składniki, cukinię nabijamy w formie fali, jak widać na zdjęciu poniżej.
  6. Szaszłyki grillujemy z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z lekką sałatką lub ulubioną sałatą.

Fotografia nabijania cukinii do szaszłyków łososiowo-ananasowych

Fotografia grillowania szaszłyków łososiowo-ananasowych

comments powered by Disqus