Makaron dietetyczny Fettuccine po azjatycku


kategoria: makaron
tagi: bezglutenowe, dietetyczne, groszek cukrowy, konjac glucomannan, kukurydza mini, makaron, orientalne, pomidory koktajlowe, wegetariańskie, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj chcę wam zaprezentować makaron, który wygrałam w jednym z konkursów Jem Radio. Nie jest to zwykły makaron, to makaron praktycznie bez kalorii (6,4 kcal w 100 g), w pełni roślinny, 100% naturalny z wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego w wodzie, bez tłuszczy, cukru, skrobi i białka, bez pszenicy i glutenu. Wprost stworzony dla osób na diecie niskokalorycznej, wegetarian, wegan, cukrzyków jak i dla osób z nietolerancją pszenicy albo alergią na gluten lub soję. Makaron wytwarzany jest z rośliny zwanej konjac, uprawianej w Chinach i Japonii od ponad 2000 lat. Ich głównym składnikiem jest rodzaj błonnika zwany glucomannan. Makarony są przezroczyste, bez własnego smaku, łatwo przejmują aromat dodatków i sosów.

Makarony które posiadam mają 4 kształty – są noodles, spaghetti, fettuccine i ryż. Pakowane są po 200 g, wystarczą na dwa posiłki albo dla dwóch osób. Są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy je przepłukać ciepłą wodą i gotować 2–3 minuty.

Połączyłam ten makaron z prostym i szybkim sosem, zawierającym mnóstwo świeżych warzyw oraz tofu. Łączna ilość kalorii na dwa talerze wynosi 380 kcal (jeden talerz: 190 kcal). Mocno tę wartość podwyższa tofu (50 g to 130 kcal) ale dzięki niemu mamy zastrzyk białka oraz posiłek będzie bardziej sycący i zbilansowany.

Fotografia makaronu Diet Food po azjatycku

Składniki (2 porcje)

  • 1 opakowanie makaronu Diet Food Fettuccine
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g kukurydzy mini
  • 70 g groszku cukrowego
  • ½ marchewki (słupki)
  • ½ cebuli (kostka)
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony)
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka chili (drobno pokrojonego)
  • 1 limonka (sok)
  • garść kiełków sojowych
  • 50 g tofu naturalnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Wykonanie

  • Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy kukurydzę i smażymy 3–4 minuty, dodajemy cebulę i imbir, chili i smażymy do zeszklenia cebuli.
  • Dorzucamy pomidory, groszek, czosnek. Smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pokruszone tofu, kiełki, sok z limonki, sos ostrygowy i teriyaki. Całość podgrzewamy, delikatnie mieszając. Jeżeli to jest konieczne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Ugotowany makaron łączymy z sosem.

Fotografia makaronu Diet Food po azjatycku

comments powered by Disqus