Egzotyczny kurczak z grilla w ziołach
12 sierpnia 2014
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Mięso i ananas? Idealne połączenie. Ja użyłam tego owocu do marynaty. Dzięki zawartemu w ananasie enzymowi bromelina, mięso jest soczyste i kruche, idealne na grilla. Danie mocno aromatyczne, dzięki owocom oraz świeżym ziołom. Dla amatorów takich owocowo-mięsnych połączeń. Na koniec uczty mandarynka dla odświeżenia smaku przed następnym daniem. ☺ To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania.
Składniki (4 porcje)
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1 ananas (dojrzały) lub 300–400 ml soku ananasowego jednodniowego
- 2 nektarynki (dojrzałe)
- 4 mandarynki
- tymianek (świeży)
- szałwia (świeża)
- 6 ząbków czosnku
- 1 papryka pepperoni
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ananasa obieramy, kroimy, mięso myjemy, czosnek obieramy, zioła płuczemy.
- Przy pomocy sokowirówki wyciskamy sok z ananasa lub używamy sok jednodniowy, świeży.
- Do kurczaka dodajemy sok (kurczak powinien być nim zakryty), mały pęczek tymianku oraz szałwii. Dodajemy pokrojony czosnek oraz pepperoni (bez pestek lub – jeśli lubimy pikantne dania – to z nimi), ¾ łyżeczki soli (lub do smaku, ale pamiętajmy o tym, że sos będzie redukowany, więc nie przesadzajmy z ilością soli), szczyptę pieprzu. Całość mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, najlepiej jednak na całą noc.
- Pałki wyciągamy z marynaty i szpikujemy ziołami.
- Kurczaka wraz z połówkami mandarynki grillujemy na nagrzanym (posmarowanym olejem) grillu (jeżeli posiadamy grilla z regulacją temperatury, ustawiamy go na ok. 170°C), do zarumienienia z każdej ze stron (ok. 12 minut na stronę, w zależności jak duże mięso grillujemy i jaką osiągnęliśmy temperaturę grilla).
- W międzyczasie pozostały sos z ziołami i przyprawami gotujemy 2–3 minuty. Przecedzamy sos, dodajemy wino. Redukujemy płyn (powinno zostać ok. ¾ szklanki).
- Do zredukowanego sosu wcieramy połówki nektarynek (ścieramy przecięciem w stronę tarki, dzięki czemu skórka pozostanie nie starta). Chwilkę gotujemy, a na koniec po ściągnięciu z ognia dodajemy masło.
- Podajemy z lekką sałatką, pieczywem, sosem oraz połówkami mandarynki.