Egzotyczny kurczak z grilla w ziołach


kategoria: grill
tagi: ananas, kurczak, mandarynka, nektarynka, papryka ostra, papryka pepperoni, szałwia, tymianek, wino
autor: Joanna Komorowska

Mięso i ananas? Idealne połączenie. Ja użyłam tego owocu do marynaty. Dzięki zawartemu w ananasie enzymowi bromelina, mięso jest soczyste i kruche, idealne na grilla. Danie mocno aromatyczne, dzięki owocom oraz świeżym ziołom. Dla amatorów takich owocowo-mięsnych połączeń. Na koniec uczty mandarynka dla odświeżenia smaku przed następnym daniem. ☺ To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania.

Fotografia egzotycznego kurczaka z grilla w ziołach

Składniki (4 porcje)

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1 ananas (dojrzały) lub 300–400 ml soku ananasowego jednodniowego
  • 2 nektarynki (dojrzałe)
  • 4 mandarynki
  • tymianek (świeży)
  • szałwia (świeża)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryka pepperoni
  • ½ szklanki wina białego wytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Ananasa obieramy, kroimy, mięso myjemy, czosnek obieramy, zioła płuczemy.
  • Przy pomocy sokowirówki wyciskamy sok z ananasa lub używamy sok jednodniowy, świeży.
  • Do kurczaka dodajemy sok (kurczak powinien być nim zakryty), mały pęczek tymianku oraz szałwii. Dodajemy pokrojony czosnek oraz pepperoni (bez pestek lub – jeśli lubimy pikantne dania – to z nimi), ¾ łyżeczki soli (lub do smaku, ale pamiętajmy o tym, że sos będzie redukowany, więc nie przesadzajmy z ilością soli), szczyptę pieprzu. Całość mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, najlepiej jednak na całą noc.

Fotografia składników na egzotycznego kurczaka z grilla w ziołach

  • Pałki wyciągamy z marynaty i szpikujemy ziołami.
  • Kurczaka wraz z połówkami mandarynki grillujemy na nagrzanym (posmarowanym olejem) grillu (jeżeli posiadamy grilla z regulacją temperatury, ustawiamy go na ok. 170°C), do zarumienienia z każdej ze stron (ok. 12 minut na stronę, w zależności jak duże mięso grillujemy i jaką osiągnęliśmy temperaturę grilla).

Fotografia egzotycznego kurczaka z grilla w ziołach

  • W międzyczasie pozostały sos z ziołami i przyprawami gotujemy 2–3 minuty. Przecedzamy sos, dodajemy wino. Redukujemy płyn (powinno zostać ok. ¾ szklanki).
  • Do zredukowanego sosu wcieramy połówki nektarynek (ścieramy przecięciem w stronę tarki, dzięki czemu skórka pozostanie nie starta). Chwilkę gotujemy, a na koniec po ściągnięciu z ognia dodajemy masło.
  • Podajemy z lekką sałatką, pieczywem, sosem oraz połówkami mandarynki.

Fotografia egzotycznego kurczaka z grilla w ziołach

comments powered by Disqus