Sałatka z grillowanym rostbefem wołowym i śliwką
13 sierpnia 2014
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Lekka, letnia, pyszna sałatka z grillowaną wołowiną. Całości dopełnia aromatyczna grillowana śliwka i pikantny sos winegret. Jeśli planujecie grilla na ten dłuższy weekend, to polecam. To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania.
Składniki
(2 porcje)
- 1 rostbef wołowy (ok. 300 g) gruby na ok. 2.5 cm
- 2–4 śliwki (większe)
- sałata
- świeże zioła (ja użyłam bazylię, oregano, nać pietruszki i tymianek)
- pomidory koktajlowe
- sól
- pieprz
Sos winegret
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy ostrej (ja użyłam rosyjską)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Przed przystąpieniem do grillowania mięsa pamiętajmy o wcześniejszym wyciągnięciu go z lodówki, dla wyrównania temperatury.
- Na bardzo dobrze rozgrzany, posmarowany olejem grill (u mnie było to 300°C) kładziemy umyty stek. Grillowałam go 3 minuty z obu stron, uzyskałam stek medium. Długość grillowania uzależniona jest od indywidualnych preferencji oraz od grubości mięsa. Równocześnie z mięsem grillujemy przepołowione śliwki. Mięso po zgrillowaniu odstawiamy do odpoczęcia. Należy pamiętać, aby mięsa nie przekłuwać widelcem (zapobiega to wyciekaniu z niego soków). Po kilku minutach mięso solimy i pieprzymy.
- Sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz mieszamy energicznie. Wolnym strumieniem wlewamy olej, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej emulsji.
- Mięso, śliwki kroimy w plastry. Wypłukane warzywa oraz zioła, mięso, śliwki układamy na talerzu. Tuż przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej sosem winegret.
Smacznego!