Placuszki z cukinii z miętą i majerankiem
19 sierpnia 2014
kategoria:
placki
tagi:
autor:
Jedliście kiedyś cukinię z miętą? Jeśli nie, a lubicie eksperymentować z ziołowymi smakami, to spróbujcie moich placuszków. Zaskakująco dobre połączenie cukinii, mięty, majeranku i szczypiorku. Rewelacyjnie smakują na słodko z jogurtem lub śmietaną i cukrem, czy też z grillowanymi pomidorami. Takie placuszki to także atrakcyjny dodatek do ryby czy kurczaka.
Składniki (4 porcje)
- 600 g cukinii (2 średnie)
- 3 łyżki drobnego szczypiorku (drobno pociętego)
- 2 łyżki mięty (drobno pociętej)
- 2 łyżki majeranku (drobno pociętego)
- ½ łyżeczki soli (ja użyłam himalajskiej)
- szczypta pieprzu
- 2 jajka (wyparzone)
- 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Wykonanie
- Umytą cukinię ścieramy na dużych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Odciskamy cukinię, dodajemy zioła, jajka i mąkę.
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju. Sprawdzamy stopień rozgrzania nakładając łyżeczkę cukinii, jeśli od razu skwierczy, to rozpoczynamy smażenie. Łyżką nakładamy porcje cukinii i smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placuszki przekładamy na papier kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy na słodko z jogurtem lub śmietaną, cukrem lub miodem albo z grillowanymi pomidorami. Placuszki te stanowią doskonałe dopełnienie białkowego dania, np. ryby czy kurczaka.