Placuszki z cukinii z miętą i majerankiem


kategoria: placki
tagi: bezglutenowe, cukinia, majeranek, mięta, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jedliście kiedyś cukinię z miętą? Jeśli nie, a lubicie eksperymentować z ziołowymi smakami, to spróbujcie moich placuszków. Zaskakująco dobre połączenie cukinii, mięty, majeranku i szczypiorku. Rewelacyjnie smakują na słodko z jogurtem lub śmietaną i cukrem, czy też z grillowanymi pomidorami. Takie placuszki to także atrakcyjny dodatek do ryby czy kurczaka.

Fotografia placuszków z cukinii z miętą i majerankiem

Składniki (4 porcje)

  • 600 g cukinii (2 średnie)
  • 3 łyżki drobnego szczypiorku (drobno pociętego)
  • 2 łyżki mięty (drobno pociętej)
  • 2 łyżki majeranku (drobno pociętego)
  • ½ łyżeczki soli (ja użyłam himalajskiej)
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka (wyparzone)
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Umytą cukinię ścieramy na dużych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Odciskamy cukinię, dodajemy zioła, jajka i mąkę.
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju. Sprawdzamy stopień rozgrzania nakładając łyżeczkę cukinii, jeśli od razu skwierczy, to rozpoczynamy smażenie. Łyżką nakładamy porcje cukinii i smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu placuszki przekładamy na papier kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  • Podajemy na słodko z jogurtem lub śmietaną, cukrem lub miodem albo z grillowanymi pomidorami. Placuszki te stanowią doskonałe dopełnienie białkowego dania, np. ryby czy kurczaka.

Fotografia placuszków z cukinii z miętą i majerankiem

comments powered by Disqus