Grzanki z serem camembert i szynką z grilla
24 sierpnia 2014
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Szybkie danie z grilla lub patelni grillowej. Połączenie chrupiącej grzanki harmonizuje z rozpływającym się serem, całość podkreślona jest grillowaną papryką i szynką długodojrzewającą. Danie może być ekspresową przekąską dla zgłodniałych gości. Wegetarianie mogą po prostu pominąć w przepisie szynkę i będzie to danie wegetariańskie, a równie smakowite.
Składniki (4 porcje)
- 4 bułki żytnie
- 2 serki camembert
- 1 duża papryka
- 4 plastry szynki długodojrzewającej
- pieprz świeżo mielony
Wykonanie
- Pokrojoną paprykę w ćwiartki grillujemy z obu stron do zbrązowienia skórki. Zgrillowaną paprykę zamykamy szczelnie w worku foliowym na 15 minut. Po tym czasie ściągamy skórkę z papryki. Jeżeli jednak skórka na papryce nam nie przeszkadza, to wówczas paprykę grillujemy tylko do lekkiego zarumienienia i skórki nie ściągamy.
- Ścinamy górną i dolną część bułki, tworząc miękkie kanapki.
- Grillujemy pieczywo i przekrojone na pół serki (częścią ze skórką położoną na grillu) z ułożonymi na nich plasterkami szynki. Po przełożeniu bułki do opiekania na drugą stronę, układamy na niej pokrojoną w paseczki paprykę.
- Po zgrillowaniu pieczywa z obu stron, układamy na nich plastry sera i dekorujemy sałatą lub świeżymi ziołami.