Lekki omlet z prawdziwkami


kategoria: śniadanie
tagi: grzyby, omlet, pomidory koktajlowe, prawdziwki, roszponka, rukola, szynka długodojrzewająca
autor: Joanna Komorowska

Bardzo lekki, biszkoptowy omlet z sezonowymi grzybami. Dzięki użyciu tylko jednej łyżki mąki i oliwy (zamiast masła) jest doskonałym daniem dla osób dbających o linię ale lubiących solidne śniadanie. Połączenie grzybów, pomidorów i chrupiącej, słonej szynki doskonale współgra z sałatą.

Fotografia lekkiego omleta z prawdziwkami

Składniki (1 porcja)

  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu białego
  • garść grzybów (ja wykorzystałam prawdziwki)
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 2 plastry szynki długodojrzewającej
  • natka pietruszki
  • rukola (lub roszponka)
  • dobra oliwa z oliwek

Wykonanie

  1. Oczyszczone, pokrojone grzyby smażymy na 1 łyżeczce oliwy. Solimy i odparowujemy. Dodajemy pokrojone pomidory, dusimy kilka chwil. Całość odsuwamy na bok patelni i podsmażamy pociętą szynkę. Dosłownie 30 sekund z każdej ze stron.
  2. Oddzielamy białko od żółtka. Białko miksujemy ze szczyptą soli, do ubicia. Dodajemy żółtko i miksujemy na mniejszych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę pieprzu. I miksujemy ponownie na wolnych obrotach.
  3. Rozgrzewamy patelnię (ok. 20-centymetrową), dodajemy łyżeczkę oliwy. Rozprowadzamy oliwę na patelni i wylewamy nasze jajka.
  4. Zmniejszamy ogień i smażymy chwilkę, do zarumienienia.
  5. Teraz najtrudniejsze – odwrócenie naszego omletu na drugą stronę. Podważamy omlet szpatułką i zsuwamy ostrożnie na talerz lub pokrywkę. Przykrywamy omlet patelnią i jednym ruchem odwracamy całość o 180 stopni. Smażymy chwilkę do ścięcia.
  6. Omlet zsuwamy na talerz, posypujemy go sałatą i podgrzanym farszem oraz natką pietruszki. Omlet składamy na pół i zjadamy ze smakiem.

Fotografia lekkiego omleta z prawdziwkami

comments powered by Disqus