Grillowane gruszki z sosem z jeżyn
5 września 2014
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Miły, słodki akcent na kończący się sezon letni. Przyjemne połączenie słodkich gruszek z kwaskowatymi jeżynami oraz lodami. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę jest to pyszne danie! Możemy je przyrządzić na tradycyjnym grillu, jak i też na patelni grillowej.
To moja przedostatnia propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania. Wielki finał już 14.09.2014 pod Warszawą w Osadzie Firleje.
Składniki (4 porcje)
- 4 gruszki (dojrzałe)
- 250 g jeżyn
- lody (ja użyłam cytrynowe sorbetowe)
- miód
- 1 łyżeczka cynamonu
- oliwa extra vergine
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Jeżyny wraz z 3 łyżkami miodu i cynamonem gotujemy przez 4 minuty. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i dodajemy do jeżyn. Zagotowujemy.
- Umyte gruszki kroimy na 4 części. Układamy skórką do rusztu (wcześniej nasmarowanego oliwą), a przecięcia smarujemy miodem. Grillujmy z trzech stron do zarumienienia.
- Gruszki podajemy z sosem jeżynowym i gałką lodów.