Zupa botwinkowa z fasolką


kategoria: zupa
tagi: bezglutenowe, botwinka, cytryna, czosnek, fasolka szparagowa, jajka, lubczyk, natka pietruszki, ser kozi, twaróg, wegetariańskie, ziemniaki, zupa
autor: Joanna Komorowska

Na zupę botwinkową czekam całą zimę. Gdy pojawią się pierwsze pęczki botwinki w sklepie, od razu zabieram się za gotowanie. Po jakimś czasie następuje przesyt i ponownie wracam do niej jesienią, gdy znowu pojawia się w sklepach. Tę jesienną zazwyczaj wzbogacam fasolką, czy to jaśkiem, czy jak w tym przepisie, po prostu szparagową.

Fotografia jesiennej zupy botwinkowej z fasolką

Składniki (6 porcji)

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 350 g ziemniaków (3 średnie)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 2 gałązki lubczyku (opcjonalnie)
  • liście selera i pietruszki (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 litry wody
  • natka pietruszki/koperek/tymianek (do posypania na talerzu)
  • jajka ugotowane na twardo, ser kozi lub twaróg

Wykonanie

  • Gotujemy wywar warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i por oraz liście selera, pietruszki i lubczyku zalewamy wodą. Gotujemy 25 minut. Przecedzamy.
  • Oczyszczoną, pociętą na mniejsze kawałki fasolkę oraz pokrojone buraczki gotujemy przez 15 minut w wywarze.
  • Obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojone liście botwinki i łodygi dorzucamy do fasoli. Gotujemy przez 10 minut. Ewentualnie uzupełniamy zupę wodą.
  • Zupę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz zakwaszamy sokiem z cytryny.
  • Śmietanę hartujemy, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy i dodajemy do zupy.
  • Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub serem kozim, twarogiem.
  • Na talerzu posypujemy natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem.

Gotujmy i jedzmy, póki sezonowe składniki są łatwodostępne. Smacznego!

Fotografia jesiennej zupy botwinkowej z fasolką

comments powered by Disqus