Pizza żytnio-razowa


kategoria: pizza
tagi: bazylia, camembert, gorgonzola, kuchnia włoska, mąka żytnia, mozzarella, oliwa, pomidory suszone, salami, tuńczyk, tymianek, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Czy pizza może być zdrowa? Czy zawsze musi to być „śmieciowe jedzenie”? Moją pizzą udowadniam wam, że tak nie musi być. Moja pizza zrobiona jest na cieście z wykorzystaniem mąki żytniej razowej, przez co automatycznie wpada do zakładki – zdrowe! Jedząc ją możecie mieć trochę czystsze sumienie. ☺ Ciasto jest przyjemnie chrupiące, lekkie. Dodatki, jakie wybierzecie zależą od Was, ja podaję wam tylko moje przykładowe, ulubione przez moją rodzinę.

Fotografia pizzy żytnio-razowej

Ciasto (4–5 placków)

  • 3 szklanki mąki żytniej razowej (ja użyłam chlebową)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży świeżych
  • od 1½ do 2 szklanek wody (ciepłej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli (himalajska lub morska)
  • 3 łyżki oliwy (najlepiej extra vergine)

Moje dodatki

  • Pomidory suszone, camembert, sos pomidorowy, bazylia świeża
  • Salami, gorgonzola, cebula czerwona, tymianek świeży
  • Salami, pomidory suszone, mozzarella, cebula czerwona, bazylia świeża
  • Tuńczyk, gorgonzola, cebula, sos pomidorowy, tymianek świeży

Fotografia pizzy żytnio-razowej

Wykonanie

  • Z połowy szklanki wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru robimy zaczyn. Odstawiamy przykryty w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (ok. 15 minut).
  • Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy żytnią, sól i zaczyn, resztę wody (proponuję zacząć od 1½ szklanki, w razie potrzeby można wody dolać) oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 10 minut.
  • Wyrobione ciasto wkładamy do wysypanej mąką dużej miski, przykrywamy (ściereczką lub folią) i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4–5 porcji i kolejno rozwałkowujemy je (grubość 4–5 mm), dodajemy dodatki i pieczemy w 250°C, przez 15–20 minut lub do zarumienienia się ciasta.

Fotografia pizzy żytnio-razowej

comments powered by Disqus