Glazurowany kurczak cytrynowy z kaszą jaglaną


kategoria: danie mięsne
tagi: bezglutenowe, czosnek, kasza, kasza jaglana, kurczak, limonka, miód, skórka limonkowa, szybkie danie, wysokobiałkowe
autor: Joanna Komorowska

Na Waszą prośbę dzisiaj zaczynam cykl szybkich, prostych i pysznych obiadów. Na pierwszy ogień zaplanowałam soczystego kurczaka glazurowanego w miodzie i limonce. Jako dodatki proponuję kaszę jaglaną, brokuł oraz surówkę z marchewki. Oczywiście kwestia dodatków zależy od Was, moje to tylko propozycja. Aby przyrządzić to danie potrzebujecie 1 godzinę, z czego 30 minut to marynowanie mięsa.

Fotografia glazurowanego kurczaka cytrynowego z kaszą jaglaną

Składniki (4–6 porcji)

  • 4 filety z kurczaka (ok. 800 g)
  • sok z 1½ limonki oraz otarta skórka z niej
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy (ja użyłam sarepską)
  • 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej (lub do smaku)

Dodatki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 brokuł
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • sól

Wykonanie

  • Umyte mięso oczyszczamy, kroimy w poprzek na pół. Przyrządzamy marynatę z soku z limonki, skórki z limonki (skórkę ścieramy przed wyciśnięciem soku), miodu, musztardy, drobno pokrojonego czosnku, pieprzu (tłuczonego na większe kawałki), drobno pokrojonego czosnku oraz soli. Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

Fotografia glazurowanego kurczaka cytrynowego z kaszą jaglaną

  • Nagrzewamy piekarnik do 220°C lub 200°C z termoobiegiem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wylewamy marynatę. Zapiekamy ok. 25 minut lub do zarumienienia mięsa. Mięso podczas pieczenia kilkukrotnie polewamy gęstniejącym sosem.
  • Podczas pieczenia mięsa gotujemy kaszę wg instrukcji z opakowania, obieramy marchewkę, ścieramy na tarce. Marchewkę mieszamy z oliwą, szczyptą soli oraz sokiem z limonki (do smaku). Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa gotujemy brokuł (najlepiej na parze).
  • Mięso podajemy z sosem, kaszą, brokułem oraz surówką z marchewki.

Fotografia glazurowanego kurczaka cytrynowego z kaszą jaglaną

comments powered by Disqus