Glazurowany kurczak cytrynowy z kaszą jaglaną
27 października 2014
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Na Waszą prośbę dzisiaj zaczynam cykl szybkich, prostych i pysznych obiadów. Na pierwszy ogień zaplanowałam soczystego kurczaka glazurowanego w miodzie i limonce. Jako dodatki proponuję kaszę jaglaną, brokuł oraz surówkę z marchewki. Oczywiście kwestia dodatków zależy od Was, moje to tylko propozycja. Aby przyrządzić to danie potrzebujecie 1 godzinę, z czego 30 minut to marynowanie mięsa.
Składniki (4–6 porcji)
- 4 filety z kurczaka (ok. 800 g)
- sok z 1½ limonki oraz otarta skórka z niej
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy (ja użyłam sarepską)
- 2 łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej (lub do smaku)
Dodatki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 brokuł
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z limonki
- sól
Wykonanie
- Umyte mięso oczyszczamy, kroimy w poprzek na pół. Przyrządzamy marynatę z soku z limonki, skórki z limonki (skórkę ścieramy przed wyciśnięciem soku), miodu, musztardy, drobno pokrojonego czosnku, pieprzu (tłuczonego na większe kawałki), drobno pokrojonego czosnku oraz soli. Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 220°C lub 200°C z termoobiegiem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wylewamy marynatę. Zapiekamy ok. 25 minut lub do zarumienienia mięsa. Mięso podczas pieczenia kilkukrotnie polewamy gęstniejącym sosem.
- Podczas pieczenia mięsa gotujemy kaszę wg instrukcji z opakowania, obieramy marchewkę, ścieramy na tarce. Marchewkę mieszamy z oliwą, szczyptą soli oraz sokiem z limonki (do smaku). Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa gotujemy brokuł (najlepiej na parze).
- Mięso podajemy z sosem, kaszą, brokułem oraz surówką z marchewki.