Jajka w warzywach
4 listopada 2014
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszą kolację lub niedzielne śniadanie, to zachęcam Was do wypróbowania przepisu na jajka w warzywach. Przyrządziłam je z mnóstwem sezonowych warzyw. Jest to świetna propozycja dla osób na diecie ale nie tylko. Tak podane jajka z warzywami bardzo dobrze komponują się chrupiącymi, ciepłymi grzankami. Danie to przyrządzicie w mniej niż 20 minut.
Składniki (2–4 porcje)
- 2 pomidory (ok. 350 g)
- 1 papryka (ok. 200 g)
- 1 cebula (średnia)
- 6 różyczek brokułu
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 6 łyżek wina białego wytrawnego lub wody
- 1 łyżka oleju, np. rzepakowego
- natka pietruszki
- sól (ja użyłam himalajską)
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wykonanie
- Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, smażymy przez minutę, dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, całość smażymy przez ok. 2 minuty, do zeszklenia.
- Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy przez 2 minuty.
- Dorzucamy podzielone na mniejsze kawałki brokuły. Dolewamy wino i dusimy warzywa przez 3 minuty, wino powinno prawie całe odparować.
- Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, całość chwilkę podgrzewamy (ok. 1 minutę).
- W warzywach przygotowujemy 4 wgłębienia, w które wbijamy jajka. Jajka smażymy przez 3–4 minuty do ścięcia się białka lub do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji żółtka.
- Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!