Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami


kategoria: ciasto
tagi: bezglutenowe, deser, gruszki, ksylitol, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, olej rzepakowy, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zajadaliście się dzisiaj rogalami? Ja sobie odpuściłam i zrobiłam coś mniej kalorycznego, a przy okazji zadbałam o bezglutenowców. Na ogień poszło ciasto czekoladowe. Odchudziłam je dodatkowo zastępując cukier ksylitolem (cukrem brzozowym) oraz zamiast masła/margaryny użyłam olej rzepakowy. Ciasto jest lekkie, aromatyczne, a dodatkowe wzbogacenie gruszkami dodaje mu aromatu, słodyczy i soczystości. Polecam.

Fotografia bezglutenowego ciasta czekoladowego z gruszkami

Składniki (tortownica 24 cm)

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ¾ szklanki oleju (ja użyłam rzepakowy)
  • 3 jajka (L)
  • 1 szklanka ksylitolu lub cukru brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 4 czubate łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 5–6 gruszek (najlepiej dobrze dojrzałych)

Dodatki

  • cukier puder
  • lub lukier
  • lub czekolada i orzechy

Wykonanie

  • Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Nadal miksując dodajemy stopniowo olej, następnie mleko.
  • Mąki, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do zmiksowanych składników. Całość mieszamy.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy w nie umyte gruszki.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone.
  • Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą i możemy całość posypać orzechami.

Ja wybrałam wersję najmniej kaloryczną, czyli opruszyłam cukrem pudrem.

Fotografia bezglutenowego ciasta czekoladowego z gruszkami

comments powered by Disqus