Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami
11 listopada 2014
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Zajadaliście się dzisiaj rogalami? Ja sobie odpuściłam i zrobiłam coś mniej kalorycznego, a przy okazji zadbałam o bezglutenowców. Na ogień poszło ciasto czekoladowe. Odchudziłam je dodatkowo zastępując cukier ksylitolem (cukrem brzozowym) oraz zamiast masła/margaryny użyłam olej rzepakowy. Ciasto jest lekkie, aromatyczne, a dodatkowe wzbogacenie gruszkami dodaje mu aromatu, słodyczy i soczystości. Polecam.
Składniki (tortownica 24 cm)
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ¾ szklanki oleju (ja użyłam rzepakowy)
- 3 jajka (L)
- 1 szklanka ksylitolu lub cukru brązowego
- 1 szklanka mleka
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 4 czubate łyżki kakao gorzkiego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 5–6 gruszek (najlepiej dobrze dojrzałych)
Dodatki
- cukier puder
- lub lukier
- lub czekolada i orzechy
Wykonanie
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Nadal miksując dodajemy stopniowo olej, następnie mleko.
- Mąki, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do zmiksowanych składników. Całość mieszamy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy w nie umyte gruszki.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczone.
- Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą i możemy całość posypać orzechami.
Ja wybrałam wersję najmniej kaloryczną, czyli opruszyłam cukrem pudrem.