Polędwica z migdałami i makaronem z cukinii
14 listopada 2014
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Jeśli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, to zapraszam na aromatyczną polędwicę z chrupiącymi migdałami i wstążkami cukinii. Jest to lekkie, pełne smaków danie. Przyrządziłam je bez dodatków węglowodanowych, jeśli jednak macie na nie ochotę, to proponuję część cukinii zastąpić grubszymi wstążkami makaronu. Danie to przyrządzicie w mniej niż 25 minut. Podaję całą propozycję z dodatkami, ale możecie do mięsa dodać np. gotowane warzywa, ziemniaki czy zjeść tylko z surówką.
Składniki (4 porcje)
- 600 g polędwicy wieprzowej (2 sztuki)
- skórka z 1 cytryny
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego (ja użyłam z Modeny)
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- 50 g migdałów
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- 2 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
- ¼ szklanki mąki
- 1 łyżka oleju (ja użyłam rzepakowy)
- woda (opcjonalnie)
- 2 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
Dodatki
- 2 średnie cukinie (ok. 800 g)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 mniejsza papryka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wykonanie
- Polędwicę kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
- Na głęboki talerz wysypujemy mąkę i otaczamy w niej kawałki polędwicy. Mięso otrząsamy z nadmiaru mąki.
- Cukinię przekrawamy na pół i okrawamy ją ze wszystkich stron na plastry o półcentymetrowej szerokości. Plastry te kroimy w paski o ok. 3–4-milimetrowej szerokości. Pozostałe środki cukinii chowamy do lodówki i możemy wykorzystać je np. do leczo.
- Rozgrzewamy olej na dużej, nieprzywierającej patelni i smażymy na niej polędwicę do zarumienienia z każdej ze stron.
- Mięso ściągamy z patelni i utrzymujemy w ciepłym miejscu (np. obok patelni). Na patelnię wrzucamy migdały i przesmażamy je przez pół minuty. Po tym czasie dodajemy skórkę, sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny i wino. Chwilkę gotujemy i dokładamy mięso. Gotujemy przez 3 minuty. W razie potrzeby sos uzupełniamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy z natką.
- W międzyczasie gotujemy przez 1 minutę cukinię. Odcedzamy ją.
- Szklimy na oliwie pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnię pokrojoną paprykę i krótko ją przesmażamy. Dodajemy połówki pomidorków i chwilkę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki, mieszamy.
- Wstążki cukinii podajemy warzywami i z mięsem oraz z powstałym sosem.
Prawda, że łatwe? ☺ Smacznego!