Polędwica z migdałami i makaronem z cukinii


kategoria: danie mięsne
tagi: cukinia, cytryna, migdały, natka pietruszki, papryka, pomidory koktajlowe, skórka cytrynowa, szybkie danie, wieprzowina, wino
autor: Joanna Komorowska

Jeśli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, to zapraszam na aromatyczną polędwicę z chrupiącymi migdałami i wstążkami cukinii. Jest to lekkie, pełne smaków danie. Przyrządziłam je bez dodatków węglowodanowych, jeśli jednak macie na nie ochotę, to proponuję część cukinii zastąpić grubszymi wstążkami makaronu. Danie to przyrządzicie w mniej niż 25 minut. Podaję całą propozycję z dodatkami, ale możecie do mięsa dodać np. gotowane warzywa, ziemniaki czy zjeść tylko z surówką.

Fotografia polędwicy z migdałami i makaronem z cukinii

Składniki (4 porcje)

  • 600 g polędwicy wieprzowej (2 sztuki)
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego (ja użyłam z Modeny)
  • ½ szklanki wina białego wytrawnego
  • 50 g migdałów
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • 2 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju (ja użyłam rzepakowy)
  • woda (opcjonalnie)
  • 2 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)

Dodatki

  • 2 średnie cukinie (ok. 800 g)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 mniejsza papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki natki pietruszki (pokrojonej)
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Wykonanie

  • Polędwicę kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
  • Na głęboki talerz wysypujemy mąkę i otaczamy w niej kawałki polędwicy. Mięso otrząsamy z nadmiaru mąki.
  • Cukinię przekrawamy na pół i okrawamy ją ze wszystkich stron na plastry o półcentymetrowej szerokości. Plastry te kroimy w paski o ok. 3–4-milimetrowej szerokości. Pozostałe środki cukinii chowamy do lodówki i możemy wykorzystać je np. do leczo.

Fotografia polędwicy z migdałami i makaronem z cukinii

  • Rozgrzewamy olej na dużej, nieprzywierającej patelni i smażymy na niej polędwicę do zarumienienia z każdej ze stron.
  • Mięso ściągamy z patelni i utrzymujemy w ciepłym miejscu (np. obok patelni). Na patelnię wrzucamy migdały i przesmażamy je przez pół minuty. Po tym czasie dodajemy skórkę, sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny i wino. Chwilkę gotujemy i dokładamy mięso. Gotujemy przez 3 minuty. W razie potrzeby sos uzupełniamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy z natką.
  • W międzyczasie gotujemy przez 1 minutę cukinię. Odcedzamy ją.

Fotografia polędwicy z migdałami i makaronem z cukinii

  • Szklimy na oliwie pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnię pokrojoną paprykę i krótko ją przesmażamy. Dodajemy połówki pomidorków i chwilkę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki, mieszamy.
  • Wstążki cukinii podajemy warzywami i z mięsem oraz z powstałym sosem.

Prawda, że łatwe? ☺ Smacznego!

comments powered by Disqus