Tagliatelle z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
28 listopada 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Dzisiejszy przepis, jak i kilka następnych, powstał we współpracy z firmą Index Food. Firma ta zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych. Od 1997 roku misją firmy stała się promocja walorów zdrowotnych, kulinarnych i smakowych, zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej. Z bogatej oferty produktów w dzisiejszym daniu wykorzystałam trzy. Najbardziej do serca przypadł mi i mojej rodzinie tuńczyk, który nie jest zapakowany standardowo w puszkę, lecz znajduje się w słoiczku. Tuńczyk w takim opakowaniu pozbawiony jest niebezpiecznego bisfenolu A, który w niektórych krajach uznany jest za toksyczny. Tuńczyk ten doskonale połączył się z makaronem Arrighi, wytwarzanym z mąki durum. Ugotowany al dente jest sprężysty i bardzo smaczny. Do mojego włoskiego dania dodałam także pomidory suszone na słońcu. Mają one bardzo intensywny, lekko dymny aromat i nawet niewielka ich ilość w daniu bardzo podwyższa jego walory smakowe.
Danie to przyrządzicie w 10 minut, a bardziej wprawni nawet szybciej. ☺ Jeśli zdążymy uporać się z pozostałymi składnikami podczas gotowania makoronu, to możemy cieszyć się pysznym, zdrowym posiłkiem już po sześciu minutach.
Składniki (5–6 porcji)
- 500 g makaronu tagliatelle Arrighi
- 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym Callipo
- 100 g pomidorów suszonych Ponti
- 2 garści rukoli
- 1 średni ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- pieprz świeżo mielony
- tymianek świeży
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Pomidory kroimy w małe kawałki.
- Makaron łączymy z pomidorami, tuńczykiem, startym czosnkiem i rukolą. Całość doprawiamy oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Gotowe danie posypujemy świeżym tymiankiem.