Biszkopt bezglutenowy, kakaowy, bez proszku
19 grudnia 2014
kategoria:
kuchenne ABC
tagi:
autor:
Ten biszkopt niczym w smaku nie odbiega od tego tradycyjnego na mące pszennej. Jest lekki, puszysty, idealny na tort. Jeżeli będziecie postępować zgodnie z moimi krokami, biszkopt zawsze wam się uda.
Składniki (tortownica 24 cm)
- 150 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 9 łyżek ksylitolu lub cukru
- 10 jajek (L)
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek, uważając aby nawet odrobina żółtka nie znalazła się w naszych białkach. Gdyby tak się stało, to ubicie białek jest bardzo trudne, czasami niemożliwe. Warto więc pojedynczo jajka rozbijać do miseczki i przelewać po dokładnym oddzieleniu do większych dwóch misek.
- Odmierzamy mąki, kakao. Łączymy razem te składniki.
- Formę smarujemy masłem/olejem i wysypujemy kakao.
- Żółtka wraz z ksylitolem/cukrem miksujemy/ucieramy na jednolitą masę.
- Białka ubijamy na sztywno, łączymy je delikatnie z utartymi żółtkami.
- Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z kakao, ostrożnie mieszamy do połączenia się składników.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy na środkowej półce przez 30–35 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy długim patyczkiem (np. od szaszłyków). Patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy.
- Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.