Tort bezglutenowy z frużeliną z mango
19 grudnia 2014
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Ten tort jest pyszny, lekki, owocowy i może być bezglutenowy. Połączyłam w nim owoce dostępne teraz (późną jesienią) z bitą smietaną. Obecnie, gdy dostępność owoców jest niewielka, wspomagam się dobrej jakości sokami. W swoim dzisiejszym przepisie, przygotowując frużelinę, wzbogaciłam smak i aromat sokiem z mango firmy Sunquick. Sok ten stosuję w swojej kuchni od dawna i wiem, że mogę mu zaufać. Ma dobry smak, aromat, kolor i… skład. ☺
Aby biszkopt był wilgotny warto nasączyć go przed udekorowaniem. Ja użyłam dziś po prostu przegotowanej, chłodnej wody i soku z cytryny firmy Limmi. Sok ten niemal w 100% składa się z cytryny i – co dla mnie ważne – jest bez dodatku cukru czy innych substancji słodzących.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (tortownica 24 cm)
- biszkopt bezglutenowy z tego przepisu
- lub tradycyjny z tego przepisu
- 500 ml śmietany 36%
- 2 owoce mango (dojrzałe)
- ½ szklanki soku Sunquick z mango
- 4 łyżki soku Limmi
- 3–5 łyżeczek cukru pudru
- 1½ łyżeczki żelatyny
- 4 mandarynki
- 1 limonka
Wykonanie
- Obrane mango kroimy w kostkę, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy 2–3 minuty. Dodajemy sok Sunquick.
- W ½ szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do ugotowanego mango. Mieszamy, schładzamy. Po schłodzeniu można frużelinę przenieść do lodówki do stężenia. Frużelinę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
- Dobrze schłodzoną śmietanę (przez minimum 12 godzin w lodówce) ubijamy.
- Do sztywnej śmietany dodajemy cukier puder. Ilość według preferencji smakowych, ja dodałam 3 łyżeczki.
- Biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
- Do ½ szklanki chłodnej wody dodajemy sok z cytryny Limmi.
- Pierwszy z blatów biszkopta układamy na talerzu i nasączamy sokiem z wodą.
- Wykładamy frużelinę. Przykrywamy drugim blatem.
- Kolejny biszkopt nasączamy i wykładamy ½ części bitej śmietany. Przykrywamy biszkoptem.
- Powtarzamy nasączanie oraz wykładamy pozostałą część bitej śmietany.
- Mandarynki kroimy w plasterki, nacinamy i układamy skręcone na torcie.
- Limonkę przekrawamy wzdłuż na pół, kroimy na półplasterki, które nacinamy, skręcamy i układamy na środku tortu.
I gotowe ☺