Tort bezglutenowy z frużeliną z mango


kategoria: ciasto
tagi: bezglutenowe, cytryna, deser, Index Food, owoce, tort, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten tort jest pyszny, lekki, owocowy i może być bezglutenowy. Połączyłam w nim owoce dostępne teraz (późną jesienią) z bitą smietaną. Obecnie, gdy dostępność owoców jest niewielka, wspomagam się dobrej jakości sokami. W swoim dzisiejszym przepisie, przygotowując frużelinę, wzbogaciłam smak i aromat sokiem z mango firmy Sunquick. Sok ten stosuję w swojej kuchni od dawna i wiem, że mogę mu zaufać. Ma dobry smak, aromat, kolor i… skład. ☺

Aby biszkopt był wilgotny warto nasączyć go przed udekorowaniem. Ja użyłam dziś po prostu przegotowanej, chłodnej wody i soku z cytryny firmy Limmi. Sok ten niemal w 100% składa się z cytryny i – co dla mnie ważne – jest bez dodatku cukru czy innych substancji słodzących.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia tortu bezglutenowego z frużeliną z mango

Składniki (tortownica 24 cm)

  • biszkopt bezglutenowy z tego przepisu
  • lub tradycyjny z tego przepisu
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 owoce mango (dojrzałe)
  • ½ szklanki soku Sunquick z mango
  • 4 łyżki soku Limmi
  • 3–5 łyżeczek cukru pudru
  • 1½ łyżeczki żelatyny
  • 4 mandarynki
  • 1 limonka

Wykonanie

  1. Obrane mango kroimy w kostkę, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy 2–3 minuty. Dodajemy sok Sunquick.
  2. W ½ szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do ugotowanego mango. Mieszamy, schładzamy. Po schłodzeniu można frużelinę przenieść do lodówki do stężenia. Frużelinę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  3. Dobrze schłodzoną śmietanę (przez minimum 12 godzin w lodówce) ubijamy.
  4. Do sztywnej śmietany dodajemy cukier puder. Ilość według preferencji smakowych, ja dodałam 3 łyżeczki.
  5. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
  6. Do ½ szklanki chłodnej wody dodajemy sok z cytryny Limmi.
  7. Pierwszy z blatów biszkopta układamy na talerzu i nasączamy sokiem z wodą.
  8. Wykładamy frużelinę. Przykrywamy drugim blatem.
  9. Kolejny biszkopt nasączamy i wykładamy ½ części bitej śmietany. Przykrywamy biszkoptem.
  10. Powtarzamy nasączanie oraz wykładamy pozostałą część bitej śmietany.
  11. Mandarynki kroimy w plasterki, nacinamy i układamy skręcone na torcie.
  12. Limonkę przekrawamy wzdłuż na pół, kroimy na półplasterki, które nacinamy, skręcamy i układamy na środku tortu.

I gotowe ☺

Fotografia tortu bezglutenowego z frużeliną z mango

comments powered by Disqus