Kasza kukurydziana z mango i granatem
5 stycznia 2015
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Moja dzisiejsza propozycja zaspokoi wszystkich łasuchów. Proponuję wam pyszne, lekkie i pożywne śniadanie z kaszą kukurydzianą w roli głównej. Podana na słodko z miodem, mleczkiem kokosowym oraz owocami: mango i granatem, stanowi przepyszne danie, które z chęcią zjedzą bardziej wybredne maluchy oraz te starsze łasuchy. ☺ Kasza kukurydziana jest lekkostrawna i dodatkowym jej plusem jest fakt, że nie zawiera glutenu, co ważne dla osób unikających go.
Mój autorski przepis znalazł się w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł. Poznacie tam więcej przepisów z kaszami w roli głównej oraz wiele innych inspirujących dań. Zapraszam do lektury trzeciego numeru.
Składniki (4 porcje)
- 250 g kaszy kukurydzianej
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml wody
- 2 łyżki miodu (lub do smaku)
Dodatki
- 1 dojrzałe mango
- ⅓ szklanki ziarenek granatu
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka miodu (lub do smaku)
- listki mięty
Wykonanie
- Mleko kokosowe i wodę podgrzewamy, wrzucamy kaszę i zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, pod przykryciem, często mieszając.
- Po ściągnieciu z ognia dodajemy miód.
- Kaszę przekładamy do 4 miseczek.
- W międzyczasie mango obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, do miękkości.
- Kaszkę podajemy z mango i granatem. Ozdabiamy listkami mięty.