Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
6 stycznia 2015
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Co zrobić – lubimy kasze, pod wszelkimi postaciami. Łączę je z różnymi dodatkami i powstają naprawdę fajne, pożywne dania. Dzisiaj prezentuję wam sałatkę z warzywami, z dodatkiem kaszy gryczanej niepalonej oraz chrupiącymi chipsami z boczku. Wegetarianie mogą boczek zastąpić np. serem halloumi. Bezglutenowcy również mogą się nią z czystym sumieniem zajadać.
Przepis ten znalazł się w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł. Zapraszam do lektury trzeciego numeru.
Składniki (4 porcje)
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g boczku w plasterkach
- ½ ogórka długiego
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek rzodkiewek
- ½ pęczku szczypiorku
- 2 spore garści rukoli
Sos
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1–2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie
- Kasze dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Gotujemy według zaleceń producenta na sypko, w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostudzenia. Można ją przelać zimną wodą.
- Boczek kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy z obu stron do uzyskania chrupiących chipsów. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
- W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, starty czosnek, szczyptę soli i pieprzu z oliwą.
- Ogórka, cebulę i rzodkiewki kroimy w półplasterki.
- Szczypior i natkę siekamy, rukolę płuczemy.
- Łączymy wszystkie składniki. Sos dodajemy tuż przed podaniem.
Na zdrowie!