Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną


kategoria: sałatki
tagi: bezglutenowe, bezmleczne, boczek, kasza, kasza gryczana, Magazyn Kocioł, ogórek, rukola, rzodkiewka, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Co zrobić – lubimy kasze, pod wszelkimi postaciami. Łączę je z różnymi dodatkami i powstają naprawdę fajne, pożywne dania. Dzisiaj prezentuję wam sałatkę z warzywami, z dodatkiem kaszy gryczanej niepalonej oraz chrupiącymi chipsami z boczku. Wegetarianie mogą boczek zastąpić np. serem halloumi. Bezglutenowcy również mogą się nią z czystym sumieniem zajadać.

Przepis ten znalazł się w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł. Zapraszam do lektury trzeciego numeru.

Fotografia sałatki z kaszą gryczaną niepaloną

Składniki (4 porcje)

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g boczku w plasterkach
  • ½ ogórka długiego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • ½ pęczku szczypiorku
  • 2 spore garści rukoli

Sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie

  • Kasze dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Gotujemy według zaleceń producenta na sypko, w lekko osolonej wodzie.
  • Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostudzenia. Można ją przelać zimną wodą.
  • Boczek kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy z obu stron do uzyskania chrupiących chipsów. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
  • W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, starty czosnek, szczyptę soli i pieprzu z oliwą.
  • Ogórka, cebulę i rzodkiewki kroimy w półplasterki.
  • Szczypior i natkę siekamy, rukolę płuczemy.
  • Łączymy wszystkie składniki. Sos dodajemy tuż przed podaniem.

Na zdrowie!

Fotografia sałatki z kaszą gryczaną niepaloną

comments powered by Disqus