Oliwki panierowane z Grana Padano


kategoria: przystawka
tagi: grana padano, Index Food, oliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pierwsze zabawy karnawałowe przed nami. Jeśli przygotowujecie je w domu to w kilku kolejnych wpisach znajdziecie u mnie kilka propozycji przekąsek. Łatwych do zjedzenia (np. na stojąco), a do tego bardzo smacznych oraz – co ważne – szybkich w przygotowaniu.

Taka jest dzisiejsza moja propozycja – hiszpańskie oliwki w chrupiącej skorupce z serem Grana Padano. Użyłam dwa warianty oliwek – z nadzieniem z ostrej papryki oraz z nadzieniem cytrynowym. Możecie oczywiście użyć oliwek z dowolnym nadzieniem, np. z anchois czy serem pleśniowym. Wszystkie te oliwki znajdziecie w ofercie firmy Index Food. Jest to idealna propozycja do pochrupania, np. na szwedzki stół. Danie to przygotujecie w mniej niż 10 minut. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia oliwek panierowanych z Grana Padano

Składniki

  • 200 g oliwek z nadzieniem – bez zalewy (ja użyłam oliwki Chile Picante oraz Limón, obie firmy Serpis)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki drobno startego sera Grana Padano
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • olej

Fotografia oliwek panierowanych z Grana Padano

Wykonanie

  1. Oliwki osączamy z zalewy.
  2. Mąkę przesypujemy na głęboki talerz. Bułkę tartą mieszamy z serem (też na głębokim talerzu), jajko roztrzepujemy również w głębokim talerzu.
  3. Oliwki partiami otaczamy kolejno w mące, jajku i bułce z serem. Smażymy w głębokim, dobrze nagrzanym tłuszczu do zezłocenia.
  4. Usmażone oliwki wykładamy na papier kuchenny i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
  5. Oliwki smakują jako samodzielna przekąska lub z chlebem polanym oliwą z oliwek.

Fotografia oliwek panierowanych z Grana Padano

comments powered by Disqus