Oliwki panierowane z Grana Padano
8 stycznia 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Pierwsze zabawy karnawałowe przed nami. Jeśli przygotowujecie je w domu to w kilku kolejnych wpisach znajdziecie u mnie kilka propozycji przekąsek. Łatwych do zjedzenia (np. na stojąco), a do tego bardzo smacznych oraz – co ważne – szybkich w przygotowaniu.
Taka jest dzisiejsza moja propozycja – hiszpańskie oliwki w chrupiącej skorupce z serem Grana Padano. Użyłam dwa warianty oliwek – z nadzieniem z ostrej papryki oraz z nadzieniem cytrynowym. Możecie oczywiście użyć oliwek z dowolnym nadzieniem, np. z anchois czy serem pleśniowym. Wszystkie te oliwki znajdziecie w ofercie firmy Index Food. Jest to idealna propozycja do pochrupania, np. na szwedzki stół. Danie to przygotujecie w mniej niż 10 minut. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki
- 200 g oliwek z nadzieniem – bez zalewy (ja użyłam oliwki Chile Picante oraz Limón, obie firmy Serpis)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki drobno startego sera Grana Padano
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- olej
Wykonanie
- Oliwki osączamy z zalewy.
- Mąkę przesypujemy na głęboki talerz. Bułkę tartą mieszamy z serem (też na głębokim talerzu), jajko roztrzepujemy również w głębokim talerzu.
- Oliwki partiami otaczamy kolejno w mące, jajku i bułce z serem. Smażymy w głębokim, dobrze nagrzanym tłuszczu do zezłocenia.
- Usmażone oliwki wykładamy na papier kuchenny i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Oliwki smakują jako samodzielna przekąska lub z chlebem polanym oliwą z oliwek.