Łosoś dziki z pesto bazyliowym na parze


kategoria: danie rybne
tagi: bazylia, cytryna, czosnek, dietetyczne, grzanki, limonka, łosoś, oliwa, orzechy, orzechy piniowe, roszponka, ryba, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Witam Was serdecznie po przymusowej przerwie, spowodowanej gipsem na nodze, który ograniczał moje działania kulinarne do minimum.

Dzisiaj prezentuję wam naprawdę bardzo smaczny i lekki pomysł na rybę. Ugotowany na parze łosoś z aromatycznym pesto i cytryną. Do tego lekka sałatka i grzanki z pieczywa. Pyszne, dietetyczne danie, które przygotujecie w mniej niż 20 minut. W dzisiejszym daniu użyłam łososia dzikiego, który różni się od tego hodowlanego bogatszymi walorami odżywczymi i smakowymi. Poznacie go po jasnym, nie różowym kolorze. Swój kolor zawdzięcza naturalnemu sposobowi odżywiania.

Fotografia Łososia dzikiego z pesto bazyliowym na parze

Składniki (4 porcje)

  • 4 porcje łososia dzikiego
  • 1 szklanka listków bazylii (lekko ugniecionych)
  • 3 łyżki orzechów piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 3 cytryny/limonki
  • 4 arkusze papieru do pieczenia
  • sznurek

Dodatki

  • sałata (np. roszponka)
  • sos winegret
  • pieczywo

Fotografia Łososia dzikiego z pesto bazyliowym na parze

Wykonanie

  • Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni. Czosnek, bazylię, orzechy i oliwę ucieramy w moździerzu lub miksujemy. Dodajemy ser, doprawiamy do smaku.
  • Cytryny kroimy w plastry. Układamy na długość ryby na arkuszach papieru (każdą porcję na osobnym arkuszu).
  • Układamy rybę na cytrynie, wierzch każdego kawałka ryby smarujemy pesto.
  • Brzegi papieru zbieramy i tworzymy pakunki, związane sznurkiem u góry (patrz zdjęcie wyżej).
  • Rybę gotujemy na parze przez 8–12 minut, w zależności od grubości ryby.
  • Ugotowaną rybę podajemy z sałatą z lekkim sosem winegret i np. grzankami bagietki żytniej.

Smacznego!

Fotografia Łososia dzikiego z pesto bazyliowym na parze

comments powered by Disqus