Łosoś dziki z pesto bazyliowym na parze
3 lutego 2015
kategoria:
danie rybne
tagi:
autor:
Witam Was serdecznie po przymusowej przerwie, spowodowanej gipsem na nodze, który ograniczał moje działania kulinarne do minimum.
Dzisiaj prezentuję wam naprawdę bardzo smaczny i lekki pomysł na rybę. Ugotowany na parze łosoś z aromatycznym pesto i cytryną. Do tego lekka sałatka i grzanki z pieczywa. Pyszne, dietetyczne danie, które przygotujecie w mniej niż 20 minut. W dzisiejszym daniu użyłam łososia dzikiego, który różni się od tego hodowlanego bogatszymi walorami odżywczymi i smakowymi. Poznacie go po jasnym, nie różowym kolorze. Swój kolor zawdzięcza naturalnemu sposobowi odżywiania.
Składniki (4 porcje)
- 4 porcje łososia dzikiego
- 1 szklanka listków bazylii (lekko ugniecionych)
- 3 łyżki orzechów piniowych
- 2 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy extra vergine
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- 3 cytryny/limonki
- 4 arkusze papieru do pieczenia
- sznurek
Dodatki
- sałata (np. roszponka)
- sos winegret
- pieczywo
Wykonanie
- Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni. Czosnek, bazylię, orzechy i oliwę ucieramy w moździerzu lub miksujemy. Dodajemy ser, doprawiamy do smaku.
- Cytryny kroimy w plastry. Układamy na długość ryby na arkuszach papieru (każdą porcję na osobnym arkuszu).
- Układamy rybę na cytrynie, wierzch każdego kawałka ryby smarujemy pesto.
- Brzegi papieru zbieramy i tworzymy pakunki, związane sznurkiem u góry (patrz zdjęcie wyżej).
- Rybę gotujemy na parze przez 8–12 minut, w zależności od grubości ryby.
- Ugotowaną rybę podajemy z sałatą z lekkim sosem winegret i np. grzankami bagietki żytniej.
Smacznego!