Carpaccio z buraków z owczym serem


kategoria: przystawka
tagi: bezglutenowe, buraki, Index Food, ocet balsamiczny, oliwa, pestki dyni, rukola, ser owczy, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Carpaccio to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się je z bardzo cienko pokrojonego surowego mięsa: wołowiny, cielęciny, dziczyzny i ryb, np.: łososia, tuńczyka. Serwowane jest jako przystawka, a podawane jest z sałatami i cienko pokrojonymi serami.

Dzisiaj proponuję wam nie mniej pyszne carpaccio w wersji wegetariańskiej. Przygotowałam je z wcześniej upieczonych w piekarniku buraków, sera owczego, oraz rukoli i pestek dyni. Całość skropiłam dresingiem na bazie octu balsamicznego, oraz oliwy z oliwek. To właśnie dresing nadaje ostatecznego szlifu temu daniu. Warto więc użyć tylko najwyższej klasy składników.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Carpaccio z buraków z owczym serem

Składniki (4 porcje)

Fotografia Carpaccio z buraków z owczym serem

Wykonanie

  1. Wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200°C ok. 1 godzinę lub do miękkości.
  2. Obrane, ostudzone buraki kroimy na bardzo cienkie plastry nożem lub szatkownicą.
  3. Ser kroimy w cienkie plastry.
  4. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą.
  5. Na talerzach układamy opłukaną rukolę. Układamy na niej naprzemiennie buraki i ser.
  6. Warzywa i ser polewamy dresingiem, posypujemy pestkami dyni i tymiankiem.
  7. Podajemy schłodzone.

Fotografia Carpaccio z buraków z owczym serem

comments powered by Disqus