Carpaccio z buraków z owczym serem
6 lutego 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Carpaccio to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się je z bardzo cienko pokrojonego surowego mięsa: wołowiny, cielęciny, dziczyzny i ryb, np.: łososia, tuńczyka. Serwowane jest jako przystawka, a podawane jest z sałatami i cienko pokrojonymi serami.
Dzisiaj proponuję wam nie mniej pyszne carpaccio w wersji wegetariańskiej. Przygotowałam je z wcześniej upieczonych w piekarniku buraków, sera owczego, oraz rukoli i pestek dyni. Całość skropiłam dresingiem na bazie octu balsamicznego, oraz oliwy z oliwek. To właśnie dresing nadaje ostatecznego szlifu temu daniu. Warto więc użyć tylko najwyższej klasy składników.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (4 porcje)
- 2 średnie buraki
- 100 g sera owczego twarogowego w zalewie solnej
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
- 2 łyżki oliwy extra vergine marki Olitalia
- tymianek świeży (kilka gałązek)
- 2 garści rukoli
- 4 łyżki pestek dyni
Wykonanie
- Wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200°C ok. 1 godzinę lub do miękkości.
- Obrane, ostudzone buraki kroimy na bardzo cienkie plastry nożem lub szatkownicą.
- Ser kroimy w cienkie plastry.
- Ocet balsamiczny łączymy z oliwą.
- Na talerzach układamy opłukaną rukolę. Układamy na niej naprzemiennie buraki i ser.
- Warzywa i ser polewamy dresingiem, posypujemy pestkami dyni i tymiankiem.
- Podajemy schłodzone.