Conchiglioni rigati z ricottą i łososiem


kategoria: przystawka
tagi: czosnek, Index Food, łosoś, pomidory koktajlowe, ricotta, szybkie danie, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Makaron, który dziś proponuję, najczęściej podaje się zapiekany. Z taką formą serwowania najczęściej się spotykałam. Ja postanowiłam przygotować danie, które można śmiało wziąć do ręki i zjeść w miłym towarzystwie stojąc. Jako nadzienie użyłam sera ricotta połączonego z czosnkiem, wędzonym łososiem, tymiankiem oraz pieczonymi pomidorami. W prezentowanym daniu wykorzystałam makaron firmy De Cecco, wyprodukowany z mąki durum, dzięki której makaron pięknie zachowuje swój kształt i jest sprężysty.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Conchiglioni rigati z ricottą i łososiem

Składniki (6–8 porcji)

Fotografia Conchiglioni rigati z ricottą i łososiem

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji producenta. Przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  2. Pomidory pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 3–5 minut.
  3. Ricottę łączymy z pokrojonym drobno czosnkiem, szczyptą soli i posiekanym tymiankiem.
  4. Makaron napełniamy ricottą, pomidorami oraz pociętym łososiem.
  5. Posypujemy tymiankiem.
  6. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Fotografia Conchiglioni rigati z ricottą i łososiem

comments powered by Disqus