Conchiglioni rigati z ricottą i łososiem
7 lutego 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Makaron, który dziś proponuję, najczęściej podaje się zapiekany. Z taką formą serwowania najczęściej się spotykałam. Ja postanowiłam przygotować danie, które można śmiało wziąć do ręki i zjeść w miłym towarzystwie stojąc. Jako nadzienie użyłam sera ricotta połączonego z czosnkiem, wędzonym łososiem, tymiankiem oraz pieczonymi pomidorami. W prezentowanym daniu wykorzystałam makaron firmy De Cecco, wyprodukowany z mąki durum, dzięki której makaron pięknie zachowuje swój kształt i jest sprężysty.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (6–8 porcji)
- 250 g makaronu Conchiglioni rigati marki DeCecco
- 250 g sera ricotta
- 100 g wędzonego łososia
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- świeży tymianek
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg instrukcji producenta. Przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
- Pomidory pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 3–5 minut.
- Ricottę łączymy z pokrojonym drobno czosnkiem, szczyptą soli i posiekanym tymiankiem.
- Makaron napełniamy ricottą, pomidorami oraz pociętym łososiem.
- Posypujemy tymiankiem.
- Podajemy w temperaturze pokojowej.