Tagliatelle z klopsami wołowymi


kategoria: makaron
tagi: bazylia, czosnek, Index Food, kuchnia włoska, makaron, oliwa, papryka ostra, papryka pepperoni, parmezan, płatki chilli, pomidory, szybkie danie, tymianek, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Oto moja propozycja na wieczór Walentynkowy. Proste, pyszne i szybkie danie dla ukochanej osoby. Aby je przygotować nie trzeba być wirtuozem w kuchni, wystarczy kilka dobrej jakości produktów, szczypta uczucia i mniej niż 30 minut. Danie to zadowoli niejednego łasucha, a zwłaszcza tych, którzy kochają kuchnię włoską.

Dzisiaj proszę Was o opinię odnośnie zdjęć, zrobiliśmy mały eksperyment ze zmianą ich formatu na pionowy. Jaki układ zdjęć lepiej się sprawdza na waszych monitorach, tabletach, telefonach? Pionowy? Czy poziomy, jak do tej pory? Każda opinia będzie bardzo cenna. ☺ Prosimy o komentarze pod tym wpisem.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia tagliatelle z klopsami wołowymi

Składniki (4–6 porcji)

  • 500 g chudej wołowiny (zmielonej)
  • 2 puszki pomidorów krojonych marki Valfrutta
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 3 łyżki bazylii świeżej (pokrojonej)
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub 1 papryczka pepperoni
  • 1 mała bułka
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 3–4 łyżki sera parmezan (startego)

Fotografia tagliatelle z klopsami wołowymi

Wykonanie

  1. Bułkę namaczamy w chłodnej wodzie lub mleku, odciskamy. Dodajemy do mięsa.
  2. Do mięsa wsypujemy ½–1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu oraz tymianek. Dobrze wyrabiamy.
  3. Formujemy klopsiki wielkości małego orzecha włoskiego. Odstawiamy.
  4. Cebulę, czosnek drobno kroimy w kostkę.
  5. Paprykę pepperoni pozbawiamy pestek, chyba że wolimy ostrzejsze danie. Kroimy w drobną kostkę.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlewamy tłuszcz i smażymy pulpety. Odkładamy je w ciepłe miejsce (np. na talerz obok patelni).
  7. Na patelnię (tę samą, na której smażyliśmy klopsy) wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Szklimy, często mieszając.
  8. Dodajemy pomidory i pulpety. Dusimy przez 15–20 minut, do zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Makaron gotujemy al dente, według instrukcji producenta. Łączymy go z sosem, na talerzach posypujemy serem i bazylią.

Fotografia tagliatelle z klopsami wołowymi

Smacznych Walentynek!

Fotografia tagliatelle z klopsami wołowymi

comments powered by Disqus