Krewetkowa przystawka
7 kwietnia 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Święta, święta i po świętach… Zapewne tak jak ja, macie już dosyć ciężkich, opływających w majonez i tłuszcz dań. Dzisiaj proponuję wam lekką sałatkę, pięknie podaną w łódeczkach z cykorii. Przystawka ta jest chrupiąca, lekko pikantna i dzięki dodaniu Glassy słodko-kwaśna. Idealne połączenie dla osób na diecie ograniczającej kalorie, a jeśli liczycie IG, to danie też jest dla Was. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki
- Ponti Glassa z octem balsamicznym z Modeny
- 600 g obranych krewetek tygrysich
- 1 ząbek czosnku
- 1 główka cykorii sałatkowej
- 1 cukinia
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 4 łyżki rodzynek
- oliwa z oliwek extra vergine
- ¾ łyżeczki płatków chili
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie
- Namocz rodzynki w zimnej wodzie.
- Na oliwie szklimy posiekany czosnek, dodajemy krewetki, doprawiamy pieprzem i solą. Jeśli wolimy bardziej pikantne danie – także płatkami chili. Smażymy 3–4 minuty. Krewetki surowe powinny zmienić barwę na różową. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki (opcjonalnie).
- Skrapiamy Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy krewetki.
- Oddzielamy 12 zewnętrznych liści cykorii, a środek siekamy.
- W misce mieszamy posiekaną cykorię, cukinię pokrojoną w cienkie paseczki, orzeszki piniowe, odcedzone rodzynki i krewetki, skrapiamy oliwą.
- Na talerzu na większych liściach cykorii wykładamy sałatkę z krewetkami i podajemy.