Tarta cytrynowa z malinami
10 kwietnia 2015
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Dzisiaj mam dla Was przepis na idealną tartę cytrynową. Świetnie sprawdzi się w cieplejszy weekend. Dodatek malin czyni ją bardzo aromatyczną, lekko kwaskową. Możecie ją podać z kleksem bitej śmietany lub z gałką lodów.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 1 łyżkę ekstraktu wanilii
- skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
- szczypta soli
- 2 jajka
Nadzienie
- 9 jajek
- 200 g cukru pudru
- 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
- 250 ml śmietany 30%
Polewa
- 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
- 100 ml wody
- 100g cukru pudru
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 160°C.
Ciasto:
- Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
- Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
- Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.
Nadzienie:
- Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
- Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
- Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
- Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
Polewa:
- Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
- Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
- Ciasto polać polewą.