Awokado zapiekane z jajkami przepiórczymi i boczkiem


kategoria: śniadanie
tagi: awokado, boczek, grzanki, jajka przepiórcze, natka pietruszki, pomidory, sałata, szybkie danie, szynka długodojrzewająca
autor: Joanna Komorowska

Jedliście kiedyś awokado na ciepło? Pysznie komponuje się z jajkami i boczkiem. Jest kremowe, idealne gdy żółtko jest płynne. Danie to świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na kolację.

O tym, że awokado to cudowny owoc – wiedzą wszyscy. Warto przypomnieć, że jedząc awokado dostarczamy swojemu organizmowi m.in. kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Fotografia Awokado zapiekanego z jajkami przepiórczymi i boczkiem

Składniki (2–4 porcje)

  • 2 dojrzałe awokado
  • 8 jajek przepiórczych
  • 2 łyżki pokrojonego boczku lub szynki długodojrzewającej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Do podania

  • sałata
  • pomidory
  • pieczywo

Fotografia Awokado zapiekanego z jajkami przepiórczymi i boczkiem

Wykonanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
  • Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę.
  • Do łódeczek z awokado wbijamy ostrożnie po dwa jajka. Solimy i pieprzymy.
  • Posypujemy awokado drobno pokrojonym boczkiem. I zapiekamy przez 12–15 minut, do ścięcia się białka. Warto pamiętać o tym, że po wyciągnięciu z piekarnika proces pieczenia jeszcze przez jakiś czas trwa, trzeba więc danie wyciągnąć z piekarnika nieco wcześniej.
  • Równocześnie z awokado można w piekarniku podpiec grzanki lub upiec je w opiekaczu.
  • Gotowe awokado podajemy np. z sałatą, pomidorami i grzankami.

Fotografia awokado zapiekanego z jajkami przepiórczymi i boczkiem

comments powered by Disqus