Ciasto z rabarbarem i kruszonką
14 maja 2015
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Czym byłaby wiosna bez tego ciasta. Dzisiaj u mnie klasyk: ciasto z rabarbarem. Pyszne, rozpływające się w ustach. Dzięki dodaniu rabarbaru przyjemnie kwaskowate. Kto jeszcze nie piekł go w tym roku, polecam wypróbowanie mojego przepisu. Ciasto zniknęło zanim zdążyło wystygnąć. ☺
Składniki (średnia foremka)
- 3 szklanki mąki pszennej do wypieków
- 1 szklanka cukru
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- otarta skórka z 1 dużej, wyszorowanej cytryny
- szczypta soli
- rabarbar (ok. 1 kg)
Kruszonka
- 100 g roztopionego masła
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- cukier puder (opcjonalnie)
Wykonanie
- Jeżeli używamy drożdży świeżych – robimy zaczyn. Pół szklanki mleka, 4 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru oraz świeże drożdże mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia i lekkiego podrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn (z pierwszego kroku) lub drożdże suche (wtedy pierwszy krok pomijamy), cukier, mleko, masło, jajka, sól, otartą skórkę cytryny. Wyrabiamy i odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrobione ciasto ma luźną konsystencję.
- Rabarbar myjemy, kroimy.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremki (średni rozmiar, ja użyłam 30×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu rabarbar, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Masło, mąkę i cukier łączymy w kruszonkę. Ciasto powinno łatwo formować się w małe grudki. Jeśli jest zbyt luźne, należy dodać odrobinę mąki.
- Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra-dół) przez 60 minut.
- Po wystudzeniu można posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego!