Bruschetta z pomidorami, oliwkami i bazylią
30 czerwca 2015
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Przed nami kilka naprawdę fajnych, ciepłych dni. Idealna to pora, bo i wakacje dla wielu, na pikniki i grillowanie. Mam dzisiaj dla Was pyszne danie, które może być daniem samodzielnym, jak u nas dzisiaj, lub przystawką do większej uczty. Proponuję wam grillowaną bruschettę z pieczywa żytniego z pachnącymi pomidorami, dobrą oliwą, oliwkami z anchois i bazylią. Całość skropiona słodko-kwaśną glassą. Pyszne, szybkie i banalnie proste. Idealne!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Składniki (2–4 porcje)
- 8 kawałków bagietki żytniej lub innej ulubionej
- 2 średnie pomidory malinowe
- ½ opakowania oliwek z anchois Serpis
- ¼ czerwonej cebuli
- 15 listków bazylii + 8 do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- oliwa extra vergine
- 4 łyżeczki glassy Ponti
- sól morska lub himalajska
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wykonanie
- Bagietkę zgrilluj. Możesz użyć patelnię grillową lub piekarnik z funkcją grilla.
- Pomidory pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki. Wymieszaj.
- Zgrillowane bagietki natrzyj ćwiartkami czosnku. Skrop oliwą. Wyłóż na nie salsę pomidorową.
- Tak przygotowane kanapki skrop glassą.
Smacznego!