Dietetyczna, bezglutenowa lasagne


kategoria: danie mięsne
tagi: bakłażan, cukinia, czosnek, indyk, kurczak, lasagne, oliwa, parmezan, passata pomidorowa, pomidory
autor: Joanna Komorowska

Mam dzisiaj dla Was odchudzoną, bezglutenową lasagne. Trochę przy niej pracy, ale efekt końcowy rekompensuje trud włożony w jej przygotowanie. Aromatyczna, mięsno-warzywna, z przyjemną, chrupiącą skórką. Mniam!

Fotografia dietetycznej, bezglutenowej lasagne

Składniki (4–6 porcji)

  • 800 g mięsa mielonego z piersi indyka lub kurczaka
  • 2 średnie cukinie
  • 1 średni bakłażan
  • 700 ml passaty
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa extra vergine
  • ulubione zioła: tymianek, rozmaryn lub bazylia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Fotografia dietetycznej, bezglutenowej lasagne

Wykonanie

  • Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj czosnek, smaż całość przez 1 minutę.
  • Dodaj mięso i smaż je do lekkiego zarumienienia.
  • Dodaj passatę, duś około 10–15 minut do zagęszczenia sosu. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj pokrojone zioła. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.
  • Cukinię i bakłażan pokrój w cienkie plastry. Zgrilluj, np. na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grill.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym (moje ma wymiary 30×20 cm) warstwę cukinii, wyłóż na nią ½ sosu mięsno-pomidorowego. Przykryj warstwą bakłażana, wyłóż drugą część sosu. Przykryj warstwą cukinii.
  • Śmietanę, jajka, ser wymieszaj, wylej na wierzch lasagne. Ser jest słony, więc dopraw jedynie odrobiną pieprzu.
  • Zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra–dół) – około 35 minut, do ładnego zezłocenia się wierzchu zapiekanki.

Smacznego!

Fotografia dietetycznej, bezglutenowej lasagne

comments powered by Disqus