Dietetyczna, bezglutenowa lasagne
8 lipca 2015
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Mam dzisiaj dla Was odchudzoną, bezglutenową lasagne. Trochę przy niej pracy, ale efekt końcowy rekompensuje trud włożony w jej przygotowanie. Aromatyczna, mięsno-warzywna, z przyjemną, chrupiącą skórką. Mniam!
Składniki (4–6 porcji)
- 800 g mięsa mielonego z piersi indyka lub kurczaka
- 2 średnie cukinie
- 1 średni bakłażan
- 700 ml passaty
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa extra vergine
- ulubione zioła: tymianek, rozmaryn lub bazylia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól himalajska lub morska
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wykonanie
- Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj czosnek, smaż całość przez 1 minutę.
- Dodaj mięso i smaż je do lekkiego zarumienienia.
- Dodaj passatę, duś około 10–15 minut do zagęszczenia sosu. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj pokrojone zioła. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.
- Cukinię i bakłażan pokrój w cienkie plastry. Zgrilluj, np. na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grill.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym (moje ma wymiary 30×20 cm) warstwę cukinii, wyłóż na nią ½ sosu mięsno-pomidorowego. Przykryj warstwą bakłażana, wyłóż drugą część sosu. Przykryj warstwą cukinii.
- Śmietanę, jajka, ser wymieszaj, wylej na wierzch lasagne. Ser jest słony, więc dopraw jedynie odrobiną pieprzu.
- Zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra–dół) – około 35 minut, do ładnego zezłocenia się wierzchu zapiekanki.
Smacznego!