Tarta z porzeczkami i bezą
9 lipca 2015
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Jaka u Was pogoda? U mnie nareszcie można odetchnąć. Popadało, porządnie do tego zagrzmiało i zawiało. Pioruny trzaskały aż miło. ☺ Można więc zjeść coś innego niż lody, chłodnik czy wypić lemoniadę. Zapraszam Was do wypróbowania tego łatwego i pysznego przepisu na tartę z bezą i porzeczkami. Możecie wykorzystać porzeczki, jakie lubicie: czerwone, białe czy czarne. Wielu z Was mieszka poza granicami Polski i tam porzeczek nie ma w sprzedaży, możecie więc spokojnie zastąpić je np. z czereśniami, wiśniami, bądź borówkami. W każdej wersji to ciasto jest pyszne, choć inne.
Składniki (forma o średnicy 25 cm)
Ciasto
- 4 żółtka L
- 160 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- 4 białka L
- 400 g cukru
- 600 g porzeczek
- szczypta soli
Do podania
- ulubione lody, np. waniliowe, śmietankowe czy porzeczkowe
Wykonanie
- Nagrzewamy piekarnik do 210°C.
- Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz masło. Mieszamy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu ciasta chłodzimy piekarnik do 150°C.
- Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier miksując, aż piana uzyska szklistą barwę i cały cukier się rozpuści. Mi to zajęło około 15 minut.
- Dodajemy do piany porzeczki, delikatnie mieszamy.
- Wykładamy pianę z porzeczkami na ciasto i pieczemy (suszymy) około 1 godzinę. Jeśli beza zaczyna nabierać brązowego koloru, wówczas zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia.
- Przestudzone ciasto podajemy z lodami.
Smacznego!